29 września 2016

Kosmiczne czekoladowe ciasto z brzoskwiniami


Ciacho nie z tej planety! Wygląda dziwnie, wręcz kosmicznie. Smakuje jak najlepszy, wilgotny murzynek z dodatkiem brzoskwiń. Nacięcie owoców w drobną krateczkę nadaje ciastu dodatkowego uroku. Proste w przygotowaniu, na pewno zasmakuje dzieciom. Udanych wypieków!


Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm)

Ciasto:
2 duże jajka
200 g cukru
szczypta soli
150 ml mleka
150 ml oleju rzepakowego
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (100 g)
250 g mąki pszennej
4 łyżki naturalnego kakao (40 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
6 połówek brzoskwiń z puszki
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu, osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie ponacinać z góry w krateczkę.


Olej, mleko i dżem wymieszać. W innej misce połączyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon. Jajka wbić w całości do kolejnej miski, zasypać cukrem i solą. Miksować przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne i puszyste. Następnie strumyczkiem wlewać mleko z olejem i dżemem. Wyłączyć mikser, a do masy wsypać wymieszane i przesiane suche składniki (mąkę, kakao, proszek i cynamon). Całość krótko wymieszać szpatułką do połączenia.

Czekoladowe gęste ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na górze umieścić 6 połówek brzoskwiń nacięciami ku górze (jedna połówka na środku, pięć na zewnątrz). Pamiętajcie, by nie dociskać owoców do ciasta- wystarczy delikatnie położyć. Piec w 180 st.C przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto mocno urośnie, środkowa brzoskwinka "zatopi" się w cieście. 

Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Jak zawsze wspaniały wypiek i zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożenka:Czy w tym przepisie nie ma mąki?a fajnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam przepis. Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Super ciasto! Genialny blog! 3mam kciukI!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :) musze wypróbować.
    Pozdrawiam z grupy fb- DZ Justyna :)
    Zapraszam również do mnie: www.domowezacisze.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy nektarynki należy obrać ze skóry? można użyć zamiennie brzoskwiń z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, obrać ze skórki.
      Można użyć brzoskwiń puszki, oczywiście najpierw odcedzić je z syropu ;) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Przepis został delikatnie zmodyfikowany, proszę zapoznać się z odświeżoną wersją :)

      Usuń
  6. A mozna dodac orzechy i/lub rodzynki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można :)
      Rodzynki najpierw zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 minut i odsaczyc z wody.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Ciasto pycha, syn brał dokładkę 😊

    OdpowiedzUsuń