29 października 2016

Ciastka orzechowe z czekoladą


Czy można odmówić, gdy ktoś częstuje ciasteczkiem? Oczywiście, ale nie w tym przypadku! Te ciastka to kwintesencja smaku. Są tak delikatne, że aż kruszą się w dłoniach. Mają bardzo intrygujący posmak orzechów, a ze szklanką mleka tworzą naprawdę zgrany duet. Wypróbujcie w wolnej chwili!


Składniki: (na 16-18 sztuk)

100 g miękkiego masła
1/3 szkl cukru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
180 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
60 g zmielonych orzechów włoskich
100 g czekolady z kawałkami orzechów, pokrojonej na kawałki


Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem do  jasności i puszystości. Dalej miksować dodać sól, jajko, jogurt, a następnie wsypać suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i pokrojoną na kawałki czekoladę). Dobrze zmiksować, aż masa będzie owijać się o trzepaczki miksera.

 Z tak przygotowanego ciasta uformować kuleczki (każda o wadze ok. 35 g). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Każde ciastko spłaszczyć dłonią. 


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 13-15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć  i pozostawić na chwilkę na blaszce do ostygnięcia, następnie przenieść na kratkę i wystudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!


2 komentarze: