11 października 2016

Gryczany budyń z bananami


Deserek zdecydowanie w moim stylu. Po tym, jak zachwyciłam się budyniem z kaszy jaglanej (klik), postanowiłam zrobić wersję gryczaną. Jest równie smaczna, choć osobiście wolę tę jaglaną. By przygotować gryczany budyń potrzeba zaledwie 4 składników i opcjonalnie banana i orzechów do podania. Pyszny i zdrowy deserek gotowy w kilkanaście minut. Bardzo polecam!


Składniki: (na 2 porcje)

100 g kaszy gryczanej
500 ml mleka
2 łyżeczki naturalnego kakao
2 łyżki miodu
1 banan
garść orzechów włoskich


Przygotowanie: 

Kaszę gryczaną zmielić w młynku do kawy na mączkę. Przesypać do garnka, zalać mlekiem dodając również kakao. Całość gotować na średnim ogniu przez około 10 minut do wyraźnego zgęstnienia. Pamiętajcie, by nieustannie mieszać kaszę, by się nie przypaliła. Gęsty budyń zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Dopiero wtedy wmieszać miód. 

Przelać do dwóch miseczek lub pucharków. Podawać z plasterkami banana i orzechami włoskimi. Smacznego! 

Rady:
- do budyniu można dodać również szczyptę cynamonu lub gorzką czekoladę,
- po ugotowaniu warto budyń zmiksować blenderem, by uzyskać idealnie gładką konsystencję,
- gdyby budyń był za gęsty, należy dolać odrobinę mleka.

4 komentarze:

  1. Budyń z kaszy jaglanej jest genialny, bardzo lubię! Natomiast z gryczanej nigdy nie próbowała, nawet nie słyszałam o tym :) musze przetestować. Lubię takie zdrowe desery. Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię kaszę gryczaną,moja ulubiona,w deserach sprawdza się super

    OdpowiedzUsuń