1 października 2016

Naleśniki budyniowe


Najzwyklejsze naleśniki z nietypowym dodatkiem w postaci waniliowego proszku budyniowego. Polecam wypróbować taką wersję, mają pyszny waniliowy posmak. A z czym zajadać?? Oczywiście jak kto lubi- dżem, miód, owoce... Udanego dnia!


Składniki: (na 10-12 sztuk)

3 jajka 
szczypta soli
2-3 łyżki cukru 
400 ml mleka
2 łyżki oleju rzepakowego 
2 op. budyniu waniliowego bez cukru (2x40 g) 
80 g mąki pszennej 


Przygotowanie:

Jajka z solą i cukrem wymieszać trzepaczką lub krótko zmiksować. Wlać mleko, olej i wsypać przesiany proszek budyniowy oraz mąkę pszenną. Wszystko połączyć (ciasto będzie rzadkie).



Patelnię rozgrzać bez dodatku oleju (lub delikatnie ją natłuścić, choć nie jest to koniecznie, ponieważ olej jest już w cieście). 

Porcję ciasta wylewać na patelnię i rozprowadzić po całej powierzchni. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

12 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł! Chętnie wypróbuję. Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne naleśniki. Do tego domowy dżem i będzie idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne! Stały "punkt programu" u mnie w domu. Dzisiaj dałam budyń biszkoptowy też super. JUSTYNKA MASZ TALENT. GRATULACJE.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że naleśniki smakują :) Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Są mega pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem. Pierwszym razem jak je robilam rewelacja!!! Dzis robie I jakies suche jak andruty :( a niby wszystko tak samo. Co moze byc przyczyna??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy na pewno wszystkie składniki były dobrze odmierzone?? :)

      Usuń
    2. Tak. Nawet wagę wyjęłam. Co nie normalne u mnie bo wszystko na oko prawie zawsze;)

      Usuń
    3. Ciężko powiedzieć, biorąc pod uwagę to, że pierwszy raz wyszły Pani tak jak powinny :/

      Usuń