23 października 2016

Placuszki z serka wiejskiego


Tym razem placuszki z dodatkiem serka wiejskiego. Bardzo delikatne, słodkie i mięciutkie. Przewracając je na patelni na drugą stronę, trzeba to robić precyzyjnie i energicznie. Przygotowywałam je już wiele razy- są wyborne! W zdrowszej wersji cukier można zastąpić miodem, a mąkę pszenną, np. żytnią. Polecam!


Składniki: (na ok. 15 sztuk)

Placuszki:
1 op. serka wiejskiego (200 g)
2 jajka
szczypta soli
2 kopiaste łyżki cukru
3 kopiaste łyżki mąki pszennej (ok. 60 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju rzepakowego + odrobina do natłuszczenia patelni

Dodatkowo:
ulubione dodatki np. owoce, dżem, miód


Przygotowanie:

Placuszki: Jajko ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać serek wiejski, który uprzednio rozetrzeć widelcem w misce, krótko zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać łyżkę oleju, wymieszać do połączenia składników. 


Na rozgrzaną i natłuszczoną olejem patelnię nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy= 1 placuszek). Smażyć na średnim ognia do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Wtedy obrócić placuszki łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilkę do zezłocenia. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami, np. miodem i owocami. Smacznego!

Rady:
- placuszki sprawdzą się świetnie jako drugie śniadanie do szkoły czy też pracy. Zamknięte w pudełku z pokrojonymi owocami na pewną umilą nam dzień i zaspokoją głód.

3 komentarze:

  1. Zamiast twarogu serek wiejski? Dlaczego nie! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wyglądają, chyba zrobię sobie dziś taką kolację :)

    OdpowiedzUsuń