30 listopada 2016

Krem orzechowy-najlepszy!


Kremowy i intensywnie orzechowy krem doskonały do ciast, tortów i deserów. Robiłam go już wiele razy i nigdy mnie nie zawiódł! Postanowiłam poświęcić mu osobny wpis, gdyż zapewne wielu z Was szuka bardziej kreatywnym kremów niż bita śmietana ;). Koniecznie wypróbujcie. I przy okazji... śledźcie bloga, za niedługo kilka przepisów z wykorzystaniem tego kremu.


Składniki:

200 g zmielonych orzechów włoskich
150 ml mleka
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru (lub więcej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dowolny alkohol (opcjonalnie, do smaku)


Przygotowanie:

Mleko i zmielone orzechy umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania, nieustannie mieszając, by masa się nie przypaliła. Trzymać na palniku przez chwilę, po czym zdjąć i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo dodawać masę orzechową, miksować na średnich obrotach. Po dodaniu całej masy z orzechów wlać ekstrakt lub alkohol (można pominąć) i po raz ostatni zmiksować do otrzymania jednolitego, puszystego kremu.

Krem jest gotowy. Przed wykorzystaniem do tortu, ciasta czy innego deseru, warto schłodzić go w lodówce, gdzie nabierze odpowiedniej konsystencji. Smacznego!

42 komentarze:

  1. Mmm, maślano-orzechowy. Cud !:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zmielone orzechy zalewam wrzacym mlekiem,przykrywam do wystudzenia,prosciej a efekt taki sam!pozdeawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny, idealny do ciasta na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Droga Akrobatko, jakiej wielkości placek/tort mogę przełożyć tą ilością masy z powyższego przepisu? I na ile warstw starczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Na tradycyjną blaszkę 25x35 cm wystarczy na jedną warstwę. Tort o średnicy ok. 20 cm- jedna warstwa+ do obłożenia boków i góry tortu :) Ciężko dokładnie określić, ale mniej więcej tak jak podałam powyżej ;)

      Usuń
  5. Orzechy mają być zmielone na proszek? jak najłatwiej/najszybciej to zrobić? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziekuje -juz jutro wyprobuje dla dzieci na mikolajki-Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszny robię go co najmniej od 30 lat pozdrawiam życzę smacznego .
    najlepsze są orzeszki z kruchego ciasta z kremem orzechowym .

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ten krem nada się do ciastek "orzeszków"? :) Jeżeli tak to do ilu sztuk orzeszków wystarczy? Oczywiście tak szacunkowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, masa sie doskonale nadaje!
      Trudno określić na ile sztuk orzeszków wystarczy, ale myślę, ze porcja z przepisu będzie wystarczająca.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Orzechy wloskie mozna zetrzec na tarce na malych oczkach i z mlekiem badz bez i do masla utartego z cukrem ?. Ewentuanie dodac zoltko. Czy wiorki zblendowac badz zblendowac cale orzechy ? Z gory dziekuje :)

      Usuń
    3. Witam, orzechy włoskie muszą być zmielone. Można takie kupić lub samemu zmielić. W innym wypadku krem się nie uda. Dalej postępować jak w przepisie.

      Usuń
  9. Jest możliwość aby ta masa się zcięła zdażyło się to komuś

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy krem nada sie do worka cukierniczego ? jesli tak to musze go wczesniej schlodzic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli orzechy będą dobrze zmielone, można krem wyciskać przez worek cukierniczy z grubą końcówką. Konsystencja kremu zależy od temperatury masła. W razie potrzeby można krem schłodzić kilka minut, by był sztywniejszy. Pozdrawiam serdecznie! ;)

      Usuń
  11. Czy do takiego kremu mogę dodać masę kajmakową , czy nalepie zrobić to osobno, najpierw biszkopt przesmarować masą kajmakową, a potem położyć krem ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy do orzechów z mlekiem mogę dodać umiksowaną śmietaną kremówkę z serkiem mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale zdecydowanie z przewyższającą ilością mascarpone niż kremówki, by krem był sztywny (albo tylko z mascarpone ;))

      Usuń
  13. A czy mogę użyć orzechów laskowych ?

    OdpowiedzUsuń
  14. A co daje alkohol? �� Jestem w ciąży więc wolałabym uniknąć alkoholu a ekstraktu z wanilii nie mam ��

    OdpowiedzUsuń
  15. to ma być 200g mleka czy 200ml mleka?

    OdpowiedzUsuń
  16. Krem pyszny! Ja dodałam jakieś 8 gram spirytusu i było idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. do jakiego ciasta dała Pani ten krem? oprócz tortu oczywiście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. do kostek piernikowych z dżemem wiśniowym ;) Przepis jest na blogu.

      Usuń
  18. mascarpone zmiksowac z masłem orzechowym z kawałkami owoców - i już

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy z poddanych składników krem wychodzi bardzo słodki? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie w sam raz. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Pozdrawiam!

      Usuń
  20. Czy orzechy włoskie przed zmieleniem trzeba obrać ze skórek?

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobilam tak jak pani pisze i wcale mi ten krem nie wyszedl. Wogole nie jest bialy i puszysty, tylko jest bardzo luzny i koloru orzechowego. Co zrobilam zle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie może być biały bo składniki są kremowe

      Usuń
  22. Zważył mi się. Dzięki za wyrzucenie ponad 20zł w kibel. Brak słów na ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie szukałam przepisu na krem do tortu. Mam zamiar zrobić Tort z musem truskawkowym, masą z serkiem mascarpone i kremówką no i ta masa orzechowa z przed 30 lat była niezawodna. Dekoracja z czekolady i owoce świeże; truskawka borówka malina topione w czekoladzie.Wiadomo ze tort będzie na biszkopcie. MNIAM MNIAM TAKI SPONTAN NA URODZINY SYNA. TO JUZ MÓJ OK.20-TY TORT .Nie ma co się załamywać bo różnie z pieczeniem bywa, ja też mam wypadki z masami. To jest jak z biszkoptem u mnie. Nigdy nie zakalca a ostatnio po prostu beka. ALE BĘDZIE DOBRZE!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Dokładnie takiego przepisu na krem do tortu szukałam :) Niedługo będę piekła tort mężowi, a on uwielbia właśnie kremy orzechowe, więc będzie jak znalazł. A po sobie zostawiam namiar na stronkę z fajnymi przepisami - https://najlepszewkuchni.pl/ , gdzie również znalazłam kilka bardzo ciekawych i wartych wypróbowania przepisów :)

    OdpowiedzUsuń