22 sierpnia 2019

Placuszki z serem ricotta


Czy liczyliście kiedyś, ile czasu zajmuje Wam przygotowanie dobrego śniadania? Te placuszki zrobicie w 10 minut, zjecie jeszcze szybciej! Mamy tu zaledwie 4 składniki, a głównym jest ser ricotta. Przygotowanie to błahostka- wszystko do miski, porządnie wymieszać i na patelnię. Najsmaczniejsze na świeżo, choć z powodzeniem można zrobić je dzień wcześniej, a przed podaniem podgrzać. Pycha!


 Składniki: (na 12 sztuk)

3 jajka
50 g miodu
100 g mąki orkiszowej typ 1850
odrobina oleju do smażenia


Przygotowanie:

W misce roztrzepać jajka z serem ricotta i miodem. Wsypać mąkę, wymieszać.

Na rozgrzaną, natłuszczoną olejem patelnię nakładać porcje masy (1 porządna łyżka ciasta= 1 placuszek). Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu z obu stron do ładnego zarumienienia.  Podawać na ciepło z miodem, owocami itp. Smacznego!

Rady:
  • smażymy spokojnie, bez pośpiechu- nie chcemy surowych w środku placuszków.

13 komentarzy: