1 grudnia 2016

Kostki piernikowe z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym


Piernikowe kostki z pysznym kremem orzechowym i dżemem wiśniowym. Ciasto kroić się w niewielkie kosteczki, które swą wielkością zachęcają do kolejnych dokładek. Serdecznie polecam na Boże Narodzenie! Ten wypiek zaciekawi niejednego gościa.


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 30x20 cm)

Ciasto piernikowe:
150 g masła
100 g miodu
200 g cukru
30 g naturalnego kakao
1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka gęstego kefiru
3 jajka
300 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:
krem orzechowy z tego przepisu
słoiczek dżemu wiśniowego (ok. 250 g)

Polewa czekoladowa:
50 g masła
100 g czekolady deserowej


Przygotowanie:

Ciasto piernikowe: Pierwsze 5 składników (masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika) umieścić w garnuszku i podgrzać mieszając, aż masło się stopi i składniki połączą. Mieszankę odstawić do przestudzenia. Będzie ona wyraźnie gęstnieć. Do ciepłej dodać kefir (najlepiej w temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy bez grudek.


Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić do puszystości. Wlać mieszankę czekoladowo-piernikową oraz wsypać wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować do połączenia,

Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

W tym czasie przygotować maślany krem orzechowy zgodnie z tym przepisem. Ilość cukru pudru jest wystarczająca (150 g), a dodatek w postaci alkoholu lub ekstraktu z wanilii jest kwestią indywidualną- wedle uznania :). Ja pominęłam.

Ostudzone ciasto piernikowe przyciąć z góry, by wyrównać powierzchnię. Ścinki można ze smakiem zjeść :). Pozostałe ciasto należy uważnie i precyzyjnie przekroić na 3 równe blaty (najlepiej przy pomocy ostrego, długiego noża). Pierwszy blat umieścić w formie, w której był pieczony lub w specjalnym rancie. Wysmarować go całym kremem orzechowym, następnie przykryć II ciastem. Na to dżem i ostatni blat piernikowego ciasta. Całość docisnąć dłonią, by poszczególne warstwy się połączyły.


Polewa czekoladowa: Masło stopić w garnuszku, wrzucić posiekaną czekoladę deserową i wymieszać do uzyskania jednolitej aksamitnej polewy. Oblać nią wierzch ciasta. 

Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Kroić nożem zanurzonym uprzednio w gorącej wodzie i przetartym do sucha (dzięki temu polewa nie popęka). Kroić w malutkie kosteczki, u mnie 4cm×4cm. Smacznego!

23 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile kostek wychodzi? Wygląda zachęcająco i nie wiem czy nie od razu 2 pięć 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności jak je pokroimy. U mnie wyszło około 15 sztuk :)

      Usuń
  3. Jaka wielkość blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkosc podana jest w przepisie: Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 40x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.:)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Czy oby na pewno proporcja składników do wielkości blachy jest poprawna? Mam zamiar jutro piec i zastanawiam sie czy ciasto wyrośnie na tyle by podzielić je na 3 blaty.. :)

      Usuń
    3. Ja pieklam dziś blaty. Chce uzyskać duze ciasto więc upieklam 3 razy ciasto z przepisu. Z jednej porcji podanej w przepisie wychodzi ciasto o wysokości ok 0.5 cm no może max 1 cm

      Usuń
    4. A tu nie chodzi o przekrojenie jak do tortu tylko o pociecie dużego prostokąta na 3 małe i wtedy je składamy jeden na drugi. I wychodzi wysokie ciasto o boku ok 13 cm na 25 cm

      Usuń
    5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    6. Tak dokładnie! Z podanych składników otrzymamy tak jakby 1/3 blaszki. Pieczemy jeden blat ciasta, który przekrawamy na 3 mniejsze prostokąty. Następnie przekładamy je kremem i dżemem i układamy jeden na drugi :) Kroimy w malutkie kwadraciki.

      Usuń
  4. mleko zwykle czy w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast kefiru można dodać coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanka :)

      Usuń
  6. Ile kostek wychodzi z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otrzymujemy 1/3 blaszki. To ile będziemy mieć kosteczek zależy od tego na jaką wielkość je pokroimy. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Witam.
    W przepisie jest 100g maki.
    Czy to poprawna proporcja?
    Dziekujw i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak jak najbardziej poprawna ;)
      Z przepisu otrzymujemy 1/3 blaszki (pieczemy jeden blat i przekrajamy go na 3 części). Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo.Zycze Zdrowych Spokojnych Radosnych Swiat.

      Usuń
  8. Czy można blaty upiec tydzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń