21 grudnia 2016

Sernik piernikowy


Sernik intensywnie piernikowy to tradycyjny wypiek w nowoczesnej odsłonie! Zarówno spód jak i wierzch sernika to pokruszone pierniczki w czekoladzie. Przepis podaję na małą tortownicę, bo zaledwie 18 cm. Można upiec z podwojonej ilości składników w tortownicy o średnicy 25-26 cm. Polecam!


Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)

Piernikowy spód:
150 g pierniczków w czekoladzie
50 g masła, stopionego i przestudzonego

Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego z kostki
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 jajka
1/2 szkl cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki oleju rzepakowego

Posypka:
100 g pierniczków w czekoladzie, drobno pokruszonych
20 g miękkiego masła


Przygotowanie:

Piernikowy spód: Pierniczki drobno pokruszyć, wymieszać ze stopionym i przestudzonym masełkiem. Masę wysypać do tortownicy o średnicy 18 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Pierniczkową masę dobrze wklepać w dno formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Spód podpiec przez około 15 minut, wyjąć i ostudzić.


Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić, następnie dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować z wszystkimi pozostałymi składnikami masy serowej.

Posypka: Pierniczki drobno pokruszyć, wymieszać z miękkim masełkiem.

Masę serową wylać na podpieczony i wystudzony spód z pierniczków. Na wierzch wyłożyć posypkę, docisnąć delikatnie dłonią. 


Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez około 55-60 minut, aż będzie ścięty. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Rady:
- gdyby posypka w trakcie pieczenia zbyt szybko się rumieniła, można nakryć sernik z góry folią aluminiową.

10 komentarzy:

  1. Pyyychaa!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wyszedł pyszny:) robiłam z podwójnej porcji na 24cm tortownicy

    OdpowiedzUsuń
  3. A czas pieczenia podwojnej porcji to okolo ile?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki czas pieczenia podwojnej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w jakiej blaszce? To istotne :)
      Czas na pewno bedzie dłuższy- sernik musi być ścięty.

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Przed wysypaniem pokruszonych pierniczków na sernik, musi on być lekko ścięty- galaretkowaty. Czas pieczenia może się wydłużyć o kilka minut. Trzeba kontrolować, każdy piekarnik piecze inaczej, więc ciężko jest podać dokładnie, ile czasu sernik będzie się piekł :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Dziekuje.pozdrawiam

      Usuń
    3. Witam. Odświeżyłam przepis oraz zdjęcia ;) Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Pozdrawiam!

      Usuń