5 października 2019

Półfrancuskie śmietankowe ciastka z glazurą białkową i orzechami włoskimi


Drodzy czytelnicy! Z uwagi na liczne wątpliwości dotyczące poprzedniej wersji tych ciasteczek, postanowiłam zmodyfikować, a tym samym udoskonalić przepis. Wykonałam telefon do pewnej osoby, posiłkowałam się opinią bliskiej mi osoby i wprowadziłam zmiany. Zamiast ciasta kruchego, mamy ciasto półfrancuskie śmietankowe- pięknie się listkujące, bardzo lekkie. Zamiast bezy, która budziła wiele wątpliwości, wykonałam glazurę białkową- chrupiącą, słodką i delikatną. Orzechy włoskie pozostały bez zmian, zapieczone w piekarniku w pełni oddają smak. Jestem pewna, że ta wersja ciasteczek zagości w Waszych domach na stałe. Dziękuję, że ze mną tworzycie to miejsce. Udanych wypieków!


Składniki: (na 40-50 sztuk)

Ciasto półfrancuskie śmietankowe:
200 g zimnego masła
220 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
1 żółtko z większego jajka
100 g kwaśnej śmietany 18%

Glazura białkowa:
1 białko z większego jajka
szczypta soli
120 g cukru pudru

Dodatkowo:
spora garść orzechów włoskich
powidła śliwkowe (do przełożenia, opcjonalnie)


Przygotowanie:

Ciasto półfrancuskie śmietankowe: Zimne masło posiekać z mąką. Dodać żółtko oraz śmietanę i zagnieść składniki w jednolitą kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na całą noc (8-12 h).


Glazura białkowa: Białko z solą spienić mikserem. Wsypać cukier puder i miksować kilka minut do uzyskania gęstego, białego lukru.


Schłodzone ciasto podzielić na 2-3 części, cienko rozwałkować podsypując stolnicę mąką. Wysmarować glazurą białkową, pociąć nożem lub radełkiem na dowolne kształty.


Ciasteczka przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez 20-30 minut do delikatnego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Ciasteczka są gotowe, można pozostawić je pojedynczo lub pokusić się jeszcze o powidła śliwkowe, smarując nimi spody ciastek i sklejając w pary. Smacznego!

Rady:
  • ciasteczek wychodzi sporo, nieuniknione będzie pieczenie w 2-3 turach. Wysmarowane glazurą ciastka spokojnie mogą czekać, aż poprzednia blaszka się upiecze.

18 komentarzy:

  1. Wyglądają przepięknie i z pewnością też smakują świetnie. Myślę, że dopiszę ten pomysł do grupy adwentowych ciasteczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż trudno się oprzeć tym ciasteczkom :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie wygladaja, koniecznie musze ja zrobic. Dziekuje za pyszne przepisy <3

    OdpowiedzUsuń
  4. No to wiem co mogę zrobić z orzechami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne, wyglądają jak ozdoba

    OdpowiedzUsuń
  6. szkoda że zrobiłam już ciasto i nagle zmienił się przepis.. proszę o stary :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć! Na cieście kruchym też możesz zrobić ten wypiek! Wyłóż glazurą białkową, na to orzeszek i do pieca :). Przepis został zaktualizowany z powodu licznych wątpliwości czytelników. Pozdrawiam serdecznie!!

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  7. Ciasto podzielić na 2,3 części i rozwałkować a później te części poukładać jedno na drugie czy piec oddzielnie? bo nie rozumiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzielimy ciasto, by wałkowanie było prostsze :). Nie skladamy ciast jedno na drugie. Pieczemy osobno.
      Oczywiście można rozwałkować całe ciasto za jednym razem. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź

      Usuń
  8. Wypróbowane i zapisane na zawsze. Będę często wracać do tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń