5 grudnia 2016

Mus jabłkowy

Uwielbiam jabłka, a takim dżemikiem nie pogardzę!! Często przygotowuję go bez dodatku cukru (nie nadaje się wtedy do długiego przechowywania, ale przynajmniej jest zdrowszy). Uważam, że same jabłka są na tyle słodkie, że nie potrzebują dodatkowych słodzików. Oczywiście to kwestia gustu. Gotowy mus z cukrem możemy przechowywać przez wiele miesięcy w chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Zapewniam, że gdy w zimie otworzycie taki słoiczek do naleśników, deserów czy po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika, to będziecie baaardzo zadowoleni ;). Warto wspomnieć, że to cynamon odgrywa tutaj kluczową rolę. Dzięki niemu mus jest niezwykle aromatyczny, więc nie zapomnijcie go dodać. Polecam!


Składniki: (na dwa średniej wielkości słoiki)

2 kg jabłek
1/3 szklanki wody
200 g cukru (w zależności od słodkości jabłek, można dać więcej)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu (lub więcej)


Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazdka nasienne i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć je do dużego garnka z nieprzywierającym dnem, zalać wodą i sokiem z cytryny. Gotować, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać (w zależności od użytych jabłek, potrwa to kilkadziesiąt minut).

Po tym czasie wsypać cukier i cynamon. Dalej gotować na małym ogniu (ok. 10-15 minut), co jakiś czas mieszając, by mus się nie przypalił. 

Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić. Postawić do góry nogami i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zalecam również pasteryzację. Smacznego!

1 komentarz: