11 grudnia 2016

Piegusek z lukrem


Do świąt niecałe dwa tygodnie, więc jeszcze Was troszkę pomęczę tymi świątecznymi przepisami. Kto wie, może się na coś zdecydujecie. Dzisiaj piegusek, czyli jasne i mięciutkie ciasto z mnóstwem maku oblane słodkim lukrem. Prosta babka na święta i nie tylko.


Składniki: (na dużą keksówkę 30x10 cm)

Ciasto:
4 duże jajka
szczypta soli
1 szkl cukru
3/4 szkl mleka
3/4 szkl oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl suchego maku

Lukier:
150 g cukru pudru
3 łyżki mleka

Dodatkowo:
1 łyżka maku do dekoracji


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru, wlewać po kolei żółtka, zmiksować do połączenia składników. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mak oraz mleko, olej i ekstrakt dodawać na zmianę, mieszając delikatnie szpatułką.


Masę przelać do dużej keksówki o długości  30 cm i szerokości 10 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok.  60 minut do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Lukier: Cukier puder dokładnie wymieszać z mlekiem. Lukrem polać pieguska i udekorować suchym makiem. Smacznego!

Rady:
- ciasta makowego jest sporo, więc jeśli obawiacie się, że podczas pieczenia piegusek może uciec Wam z keksówki, można użyć większej formy, np. tortownicy o średnicy 23 cm lub nadmiar ciasta nałożyć do kilku papilotek na muffinki i upiec także małe babeczki.

6 komentarzy:

  1. Suchy mak znaczy że nie mielony?

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja baba to niesamowicie wyrosła aż pękła. Twoja taka ładna lekko nabrzmiała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik piecze inaczej... następnym razem proszę zmniejszyć troszku temperaturę pieczenia. Pęknięcie nadaje tylko dodatkowe uroku ciastu 😊 Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Nie przepadam za lukrem, czy jeśli oprosze z góry ciasto cukrem pudrem to będzie ok ? Czy zwiększyć cukier w cieście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie okey ;)
      Można też oblać, np. czekoladową polewą.
      Pozdrawiam!

      Usuń