13 grudnia 2016

Piernikowo- czekoladowe ciasto z dżemem morelowym


Piernik czy czekoladowe ciasto? Jedno i drugie! Połączenie tych dwóch wypieków i zestawienie ich z morelowym dżemem oczaruje każdego gościa. Bezproblemowe, smaczniejsze z każdym kolejnym dniem. Polecam!


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm)

Ciasto:
100 g gorzkiej czekolady
4 jajka
1 i 1/4 szkl cukru
2 i 2/3 szkl mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szkl oleju
1 i 1/2 szkl kefiru
2 łyżki dżemu morelowego

Polewa czekoladowa:
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
100 g masła
4 łyżki kakao

Dodatkowo:
duży słoik dżemu morelowego
wiórki kokosowe do posypania ciasta


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, olej i kefir należy wyjąć z lodówki na dwie godziny przed użyciem.

Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona. Przesiać.

Jajka ubić z cukrem do jasności i puszystości. Gdy zwiększą objętość, strumyczkiem wlewać olej, na przemian z kefirem i przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą. Na koniec dodać dżem morelowy i wsypać wymieszane suche składnikami. Całość krótko zmiksować, aż powstanie jednolite i ciemne ciasto.

 

Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 35×25 cm, którą uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a gdy ciasto ostygnie przekroić wzdłuż na dwa blaty. Placki przełożyć dżemem morelowym.

Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej polewy. Ciepłą, gęstniejącą polewą oblać ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!


2 komentarze:

  1. czy to ciasto ładnie trzyma kształt? w sensie, czy jest stabilne po pokrojeniu na kawałki i dobrze trzyma się na paterze?

    OdpowiedzUsuń