10 grudnia 2016

Vanillekipferl- niemieckie waniliowe półksiężyce


Niemieckie półksiężyce waniliowe z dodatkiem mielonych migdałów i orzechów. Ciastka są bardzo kruche i wręcz stworzone na wigilijny stół. Vanillekipferl zrobiłam kiedyś do szkoły na Dzień Języków Obcych. Zrobiły furorę! Polecam!


Składniki: (na 30-35 sztuk)

Ciasto:
250 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
50 g zmielonych orzechów włoskich
50 g zmielonych migdałów
70 g cukru
2 żółtka
2 łyżki cukru wanilinowego (30 g)

Dodatkowo:
50 g cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego


Przygotowanie:

Ciasto: Zimne masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami. Gdy uzyskamy konsystencję kruszonki, zagnieść ciasto dłońmi, uformować w kulę i spłaszczyć. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie z kuli ciasta odrywać kawałeczki (u mnie po 20 g) i formować z nich półksiężyce.

Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie- podczas pieczenia minimalnie rozchodzą się na boki. Blaszkę z ciastkami włożyć do lodówki na 15 minut.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Półksiężyce piec przez około 10-15 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny orzechowo-migdałowy zapach, a ciasteczka przyrumienią się od spodu. Upieczone wyjąć i pozostawić do przestudzenia.

Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym. Obtaczać w nim jeszcze ciepłe księżyce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Inspiracja: klik

3 komentarze:

  1. będę je piec ,właśnie jestem na etapie ciasteczek i w tym roku chcę podarować gościom różnorakie ciasteczka w pięknych torebeczkach ze złotymi gwiazdkami ,mam nadzieję że będą im smakować

    OdpowiedzUsuń