Bazlama to płaski chleb popularny w Turcji, tradycyjny na wsi, bardzo często sprzedawany na rynkach. Grubszy od podpłomyków z patelni, w smaku podobny do pity. Można go podawać z dipami, sosami, jako kanapki, a nawet spody do a'la pizzy (patrz zdjęcie pod przepisem).
Składniki: (na 4 sztuki)
320 g mąki pszennej
8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
150 g ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka masła, stopionego
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Mikserem potrwa to ok. 5 minut, ręcznie troszkę dłużej. Ciasto umieścić w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut (w zimię można położyć miskę z ciastem obok kaloryfera lub na lodówkę, która wytwarza idealne ciepło).
Po godzince krótko zagnieść ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek.

Patelnie rozgrzać (bez tłuszczu!). Placuszki smażyć po kolei na małym ogniu pod przykryciem z obu stron do ładnego przyrumienienia (ok. 4 minutki z każdej strony). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Świetnie smakują z dipami, ale również jako spody do a'la pizzy. Wystarczy na chlebku umieścić szyneczkę, ser żółty oraz inne ulubione dodatki i podgrzać chwilkę w mikrofalówce lub na patelni, aż ser się stopi. Do tego ketchup i gotowe! ;) Smacznego!
Ale apetycznie wyglądają :).
OdpowiedzUsuńA u mnie dzisiaj bułeczki z patelni :) Ten chlebek zapisuję sobie, bo chętnie go przygotuję! Pozdrawiam! O.
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńZrobię,bo mam fioła na punkcie chlebków z patelni!:)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńUwielbiam takie smaki! Twoje wyglądają rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńJustynko, widząc u Ciebie ten chleb od razu pomyślałam, że jest pyszny. I się nie pomyliłam. Zestawiałam go z pieczoną piersią kurczaka i razem z nią upieczoną cebulą. Do tego surówka i pełen sukces gotowy :). Może jeszcze mógłby być jakiś sos np czosnkowy, ale i bez niego była wspaniała uczta kulinarna. Prosto i smakowicie :). Na pewno będą powtórki a przepis już podałam dalej :). Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper zestawienie! To musiało smakować wybornie 👌😊 Pozdrawiam!
UsuńFenomenalny przepis. Szczególnie, kiedy się mąkę pszenną zastąpi orkiszową. Świetnie udają się również w piekarniku, pieczone w 230 stopniach prze 15 minut.
OdpowiedzUsuń