15 października 2019

Chleb miodowy (na zakwasie)


Lekko słodkawy chlebek na mące żytniej i orkiszowej z dodatkiem siemienia lnianego i miodu. Dobrze smakuje zarówno na wytrawnie, jak i na słodko, np. z konfiturą. To najwyższa pora, by obudzić z lodówki Twój zakwas! A jeśli go nie masz, koniecznie zajrzyj do tego wpisu- zakwas chlebowy krok po kroku. Powodzenia!


Składniki: (na jeden bochenek)

Ciasto:
180 g aktywnego zakwasu żytniego
300 ml wody
60 g miodu
10 g soli
250 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki orkiszowej jasnej
50 g siemienia lnianego

Dodatkowo:
masło i mąka do formy
1 łyżka siemienia lnianego do posypania


Przygotowanie:

Ciasto:  Siemię lniane podprażyć na suchej patelni, przestudzić. Do aktywnego zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta i dobrze wymieszać w misce (nie wyrabiać). Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 6-8 godzin do pierwszego wyrastania.

Keksówkę o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką. Posypać dodatkową łyżką siemienia. Ponownie przykryć folią i pozostawić na ok. 4 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto zbliży się do krawędzi keksówki.

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C, umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą. Wstawić formę z chlebem. Piec w powyższej temperaturze przez ok. 45 minut. Po 30 minutach należy wyjąć blaszkę z wodą i zapiekać dalej. Gdyby wierzch chleba za szybko się rumienił, można nakryć go z góry papierem do pieczenia.

Wyjąć z piekarnika i keksówki, przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

/na podstawie książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia"./

32 komentarze:

  1. I to jest chleb, do którego nie potrzebuję już nawet masła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu spróbować sama upiec chleb

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki chlebek to jest coś najlepszego

    OdpowiedzUsuń
  4. Można prosić o przepis na kruche ciastka z powidłami, bezą i orzechami włoskimi?
    Gdzieś mi się zapodział przepis a na stronie jakoś też nie mogę zlokalizować.
    Z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć! Przepis jest na głównej stronie jako ciastla z glazurą białkową i orzechami włoskimi :). Został dopracowany i lekko zmodyfikowany ze względu na uwagi czytelników. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Dzisiaj robię. Już nie mogę się doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile to jest 180 g zaczynu nie mam wagi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem w stanie konretnie odpowiedzieć :) Na pewno trochę mniej niż jedna szklanka. Polecam zaopatrzyć się w wagę kuchenną- jest niezbędna! Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. I co zrobić z zaczynem którego nie wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie pisałam o tym we wpisie o zakwasie chlebowym- kliklij w wyróżniony w składnikach przepisu "zakwas chlebowy" - przeniesie Cię do odpowiedniego postu.
      W skrócie: chowamy do lodówki, tam zakwas usypia. Co jakiś czas trzeba go wyjąć, dokarmić, odczekać chwilę i ponownie włożyć do lodówki :)

      Usuń
  8. Bardzo się polubiłam z tym chlebem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje przepisy na chleb zawsze mi odpowiadają, więc i ten wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam krok po kroku zgodnie ze wskazówkami i wyszedł cudownie pyszny- mój pierwszy pyszny chleb na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie, dziękuję Ci bardzo dziewczyny próbujcie to naprawdę nie jest trudne

    OdpowiedzUsuń
  11. A który z twoich chlebów jeszcze polecasz do upieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Polecam np. Pszenno-zytni z ciecierzycą albo piwno-cebulowy 😊

      Usuń