27 czerwca 2019

Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach


Przyjemny chleb na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. Te nasionka bardzo sobie cenię i często używam w swojej kuchni. Potrafią zdziałać cuda! Dobrze wpływają na nasz organizm, mają wiele kwasów tłuszczowych oraz witamin i można je dodawać praktycznie do wszystkiego. U mnie często występują w porannych owsiankach, w jogurtach, sałatkach i oczywiście w domowym pieczywie. Udanych wypieków!


Składniki: (na 1 mały bochenek)

15 g świeżych drożdży
50 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
30 g otrębów owsianych
60 g siemienia lnianego
180 ml ciepłej wody


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut ruszenia drożdży.


Po tym czasie w dużej misce umieścić wszystkie składniki wraz z wyrośniętymi drożdżami. Dobrze wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego, delikatnie lepkiego ciasta. Pozostawić je w misce w ciepłym miejscu na 60-90 minut przykrywając ściereczką (ciasto powinno podwoić swoją objętość). 

Po tym czasie krótko zagnieść dłońmi i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w oprószonym mąką małym koszyczku rozrostowym do chleba. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia (60-90 minut). 


Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C. Wyrośnięty bochenek przełożyć na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (odwracając koszyk dynamicznym ruchem do góry nogami). Nacechować z góry żyletką lub ostrym nożem. 

Chleb wstawić do piekarnika, który chwilę wcześniej zaparować*. Piec w 220 st.C przez około 35 minut do mocnego zrumienienia (bochenek jest upieczony, gdy uderzony od spodu wyda głuchy odgłos). Wyjąć i od razu przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Rady:
  •  koszyk rozrostowy do chleba można zastąpić, np. małym durszlakiem wyłożonym ścierką oprószoną mąką. Zachęcam jednak do zakupu koszyka, który jest niezbędnym sprzętem podczas produkcji domowego pieczywa.
  • Jak zaparować* piekarnik? Spryskać boki piekarnika zimną wodą lub umieścić na dole w blaszce kostki lodu (albo wrzącą wodę). W przypadku spryskiwania, czynność tę należy powtarzać kilkukrotnie w trakcie pieczenia otwierając dyskretnie i szybko drzwiczki piekarnika. Pieczenie chleba w dużej wilgotności (z parą wodną) wpływa korzystnie na skórkę chleba, która jest niezwykle chrupiąca.

26 komentarzy:

  1. Kocham domowe chleby. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, aż pachnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb pszenny jest odpowiedni dla osób z problemami z układem pokarmowym. Dodatek pełnego ziarna umożliwi dostarczenie większej ilości witamin i minerałów. Super! Uwielbiam takie rozwiązania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym go upiec, ale czy 10 dkg drożdży nie jest za dużo na tę ilość mąki? Czy jedząc nie wyczuwa się ich nadmiaru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest 10 gram drożdży :)
      1/10 kostki 100 gramowej.

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Przepraszam!!! Starość nie radość cha,cha,cha

      Usuń
  5. Już wypróbowany! Jest przepyszny i jutro będzie towarzyszył naszej rodzinie w pracy i w szkole !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam! Mam pytanko: Czy chlebek pieczemy na termoobiegu czy góra dół albo sam dół ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast otrębów owsianych można dodać pszenne? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna uzyc maki pelniziarnistej?

      Usuń
    2. Można, ale radziłabym dac pół na pół z mąką pszenną i zwiększyć nieco ilość drożdży :)

      Usuń
  9. Witam,

    Czy moge uzyc suchych drozdzy?

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam domowe chleby. Na pewno wypróbuję :) Gdybym używała suchych drożdży to w jakiej proporcji do świeżych?

    OdpowiedzUsuń
  11. Już się nie mogę doczekać tego zapachu w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej! Czy zamiast siemienia lnianego mogę dodać sezam, słonecznik i dynie? Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń