6 listopada 2019

Czekoladowe risotto z granatem

 

Kremowe risotto o mocno czekoladowym smaku podane z pestkami granatu. Kto powiedział, że ta słynna potrawa musi być zawsze w wersji wytrawnej?! :) Spróbujcie mojej zdrowszej słodkiej wersji, na pewno Wam zasmakuje. 


Składniki: (na 2 porcje)

1 łyżeczka masła
100 g ryżu arborio (do risotto)
500 ml mleka
2 łyżki erytrolu
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (25 g)
pestki z 1/2 małego granatu



Przygotowanie:

Masło stopić na patelni, wsypać ryż, mieszając smażyć do zeszklenia. Następnie wsypać erytrol i stopniowo, w kilku turach wlewać mleko: wlać odrobinę mleka, wymieszać, przykryć patelnię pokrywką i gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie nadmiar płynu. Wlać kolejną partię mleka i powtarzać powyższą czynność. I tak do wykorzystania całego mleka. Proces ten powinien trwać ok. 25-30 minut. Gotujemy ryż na al-dente.

 

Zestawić z palnika, wrzucić gorzką czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i uzyskania czekoladowego risotto. Podawać na ciepło posypując pestkami granatu. Smacznego!

Rady:
  • erytrol można zastąpić dowolnym słodzidłem, np. ksylitolem, cukrem trzcinowym itp. 

12 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam czekoladowego risotto. Muszę zrobić. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy bym nie pomyślała, że risotto może być na słodko, mimo, że ryż na mleku uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo nie spodziewałam się ze risotto może być z czekolada :) ale czas na test, myślę jeszcze żeby dodać inne owoce.

      Usuń
    2. Jasne! Inne owoce to również świetny pomysł ;)

      Usuń
  3. Mega pomysł. Aż się zaczęłam ślinić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne! Idealny obiad na słodko i deser w jednym <3

    OdpowiedzUsuń