Ciasto znane i lubiane. Bez pieczenia, na zwykłych maślanych herbatnikach przełożone budyniem. Dam sobie rękę uciąć, że przynajmniej raz w życiu mieliście okazje spróbować Napoleonki ;). Jest to jedno z tych ciast, do których zawsze z wielką chęcią wracamy. Nie wymaga pracy, zdolności ani czasu. Bułka z masłem, każdy sobie z nią poradzi!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm)
ok. 50 sztuk herbatników (250-300 g)
1200 ml mleka
1 szkl cukru
50 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
2 żółtka
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Litr mleka zagotować z cukrem, masłem i ekstraktem z wanilii. Pozostałe mleko (200 ml) przelać do miski. Dodać obydwa rodzaje mąk, żółtka oraz wbić jajka. Całość zmiksować do gładkości (mąki przed dodaniem do mleka najlepiej przesiać przez sitko, by nie utworzyły się grudki).
Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać mieszankę mączno-jajeczną i cały czas energicznie mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy poukładać warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć jeszcze ciepły budyń, wyrównać i przykryć resztą herbatników. Napoleonkę schłodzić kilka godzin w lodówce, by budyń nabrał odpowiedniej konsystencji i łatwo się kroił. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
ślinotok
OdpowiedzUsuńco tu dużo gadać :))))
wygląda tak, że chciałoby się wyciągnąć rekę i podkraśc ;)
Miło mi to słyszeć :) Serdecznie polecam! ☺
UsuńDzisiaj zrobię :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam! :)
Usuń1,2l mleka to chodzi 1200ml czy półtorej litra? :-)
OdpowiedzUsuń1200 ml :) Dla jasności podmieniłam w przepisie ;) Pozdrawiam!
Usuńa te 200 ml mleka ma być zimne
OdpowiedzUsuńTak koniecznie!! :)
Usuńdziękuje pozdrawiam
UsuńCzy mogę dać delme jeśli nie mam masła prawdziwego ??
OdpowiedzUsuńDelma sie nie nadaje. Już lepiej dac margarynę do pieczenia. Pozdrawiam!
UsuńCzy zamiast dwóch różnych mąk, mogę dać jedna no tortowa ? Bo tylko te mąki powstrzymują mnie od zrobienia tego ciasta i zastanawiam się czy wyjdzie też z 200 g mąki tortowej ? :)
OdpowiedzUsuńTak można, nie powinno być problemu :) Z ciekawości proszę napisać jak wyszło tylko z mąki tortowej. Pozdrawiam!
UsuńCzy zamiast ekstraktu waniliowego moge dodac cukier waniliowy?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńCzy zamiast cherbatników Maślanych mogę dać pełno ziarnista bo tylko takie mam w domu na chwilę obecną.
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście :)
UsuńCzy mogę użyć cukru trzcinowego ,można trochę zmniejszyć ilość cukru?
OdpowiedzUsuńMożna użyć cukru trzcinowego, można zmniejszyć ilość cukru według własnych upodobań. Pozdrawiam! :)
UsuńZamiast herbatników można wyłożyć biszkopty? Czy to się uda ?
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńCzy chodzi o budyń na pół litra mleka czy 3/4 mleka?
OdpowiedzUsuńNie rozumiem pytania. W przepisie znajdujemy dwa rodzaje mąk- nie ma sklepowego budyniu :)
UsuńSzybko, prosto i smacznie.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPrzepyszna kremowka ��
OdpowiedzUsuńSmacznego!
UsuńWlasnie to zrobiłem mam 13 lat i mi się udało teraz tylko czekam zeby spróbować bardzo dobry przepis
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę! SMACZNEGO :)
Usuń