4 października 2019

Owsiane ciastka z syropem klonowym


Owsiane ciastka, które doskonale się przechowują i spokojnie mogą leżeć w zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Bardzo kruche i wybornie owsiane. Smak masła i karmelowy posmak wyczuje i doceni każdy. Podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie. Warto upiec z podwójnej porcji i zawsze mieć je pod ręką!


Składniki: (na 20 sztuk)

200 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego
2 żółtka
4 łyżki syropu klonowego (60 g)
200 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli


Przygotowanie:

50 g płatków owsianych odstawić na bok. Resztę (150 g) zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy. Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, dodać żółtka i syrop klonowy, zmiksować. Wsypać wszystkie pozostałe składniki (mąkę pszenną, mąkę owsianą, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą.

Dwie duże płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy odrywać kawałeczki (polecam łyżeczką) i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (u mnie po 40 g). Umieszczać na blaszce, spłaszczając dłonią. Pamiętajcie, by zachować odległości pomiędzy ciasteczkami- podczas pieczenia rozejdą się na boki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15-18 minut do ładnego zezłocenia. Gdy brzegi zaczną się rumienić, to znak, że ciastka są gotowe. Wyjąć i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Rady:
  • jeśli nie macie możliwości zmielenia samodzielnie płatków owsianych, możecie użyć gotowej mąki owsianej ze sklepu.
  • gdy jedna blaszka ciastek się piecze, druga spokojnie może czekać na kuchennym blacie. Można upiec dwie blaszki naraz, polecam włączyć wtedy funkcję termoobieg.
  • nie ściągajcie gorących ciasteczek z blaszki, poczekajcie, aż wystygną i staną się twardsze.

18 komentarzy:

  1. Super ciastka :-) ! Justynko, wszystkiego dobrego na ten rozpoczęty 2017 rok :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Oby był lepszy niż ten poprzedni ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Oby taki był :-). Pozdrawiam :-).

      Usuń
    3. Czy syrop klonowy można czymś zastąpić?

      Usuń
    4. Można zastąpić płynnym miodem :)

      Usuń
  2. Super te ciasteczka! Chętnie bym takie pochrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz już dość zwykłych artykułów o życiu? To zapraszam na www.gdziesens.pl

    Codzienna dawka zmyślonych wiadomości ze świata.
    A możesz sam wymyślasz zabawne historie? Wyślij do nas zgłoszenie i zgarnij nagrodę w co miesięcznym konkursie.
    http://www.gdziesens.pl/wiadomosc-z-marsa/

    Nasz FP: https://www.facebook.com/gdziesens/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajce ciacha - rzadko piekę, ale chyba muszę ponownie zacząć piec takie małe przyjemności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie to bym teraz zjadła do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie sniadaniowe ciasteczka sa najsmaczniejsze <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich ciasteczek ostatnio mi się chciało.

    OdpowiedzUsuń