24 stycznia 2017

Szybka Ciabatta


Ciabatta to rodzaj włoskiego pieczywa, pieczonego na mące pszennej oraz na drożdżach. Jest podłużna, płaska i charakteryzuje się pysznie chrupiącą skórką. Ciasto jest luźne i klejące, dopiszę tutaj, że im luźniejsze, tym pieczywo ma większe dziury. Poniższy przepis jest na dwie ciabatty, jeśli chcecie, możecie podzielić ciasto na mniejsze kawałki i upiec kilka zgrabnych bułeczek. Serdecznie polecam!


Składniki: (na dwie sztuki)

10 g świeżych drożdży
400 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej
15 g soli
20 ml oliwy z oliwek


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wodzie. Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na 30-60 minut do ruszenia drożdży.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić w misce rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie luźne i klejące (patrz zdjęcia poniżej).

Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). W połowie tego czasu zwilżoną dłonią naciągnąć ciasto do środka z każdej z czterech stron (wzmacniamy tym samym siatkę glutenową). Dla ambitnych- można zrobić to dwukrotnie.

Po tym czasie kawałek papieru do pieczenia obficie posypać mąką. Połowę ciasta przelać na papier i trzymając za jego rogi poruszać w jedną i drugą stronę, by ciasto obkleiło się mąką i by powstała kształtna podłużna ciabatta. 




Razem z papierem przełożyć ją na płaską blaszkę. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Odstawić na 60 minut do napuszenia.


Piec w zaparowanym* piekarniku nagrzanym do 250 st.C przez 15-20 minut. Upieczone chlebki wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

*Jak zaparować piekarnik? Spryskać boki piekarnika zimną wodą lub umieścić na dole w blaszce kostki lodu (albo wrzącą wodę). Pieczenie w dużej wilgotności (z parą wodną) wpływa korzystnie na skórkę, która jest niezwykle chrupiąca.

/Na podstawie przepisu z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia"/

1 komentarz: