26 lutego 2017

Racuszki z musem jabłkowym


Prościutki przepis na pulchniutkie racuszki z musem jabłkowym. Na blogu są już tradycyjne drożdżowe racuchy (klik), a dla bardziej zainteresowanych przypominam, że w zakładce "Naleśniki i placuszki" znajdziecie jeszcze więcej inspiracji! :)


Składniki: (na ok. 20 sztuk)

2 jajka
4 łyżki cukru
szczypta soli
200 g musu jabłkowego z tego przepisu
100 g jogurtu naturalnego
160 g mąki pszennej, przesianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryny
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Jajka wbić do miski, zasypać cukrem i solą. Ubić mikserem do jasności i puszystości. Gdy masa jajeczna zwiększy swoją objętość dodać mus jabłkowy, jogurt naturalny, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sok z cytryny. Całość zmiksować do połączenia składników.

Olej rozgrzać na patelni (nie za dużo, tylko tyle, by placuszki ładnie się usmażyły). Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy=1 racuszek). Smażyć z obu stron na średnim ogniu do zarumienienia. Racuszki szybko się rumienią, więc bądźcie czujni. Jeśli będziemy je smażyć na dużym ogniu, mogą się przypalić i okazać surowe w środku.

Gotowe racuszki podawać na ciepło posypując cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz