5 lutego 2017

Rolada jabłkowa z kokosem


Jakiś czas temu miałam do wykorzystania naprawdę dużą ilość jabłek. Większość poszła do słoików jako mus. Dzisiejsza rolada to pomysł na praktyczne wykorzystanie domowego musu z jabłek. Leciutki biszkopt otulony podprażonymi z masełkiem i cukrem wiórkami kokosowymi. Ciasto w sam raz na leniwą niedzielę ;).


Składniki: 

Biszkopt:
3 jajka
80 g cukru
3 łyżki mąki pszennej (ok. 50 g)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
400 g gęstego musu jabłkowego z tego przepisu: klik
1/2 op. galaretki cytrynowej (opakowanie = 75 g)

Kokosowa posypka:
2 łyżki musu jabłkowego
4 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki cukru


Przygotowanie:

Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą  pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem. Obydwie mąki przesiać, wsypać do piany razem z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 13 minut do zarumienienia. Po tym czasie od razu wyjąć blaszkę z biszkoptem.

Biszkopt przełożyć na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczkę. Ściągnąć papier do pieczenia i wraz ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Odstawić na bok do wystudzenia. Biszkopt należy zwinąć od razu po upieczeniu- gdy jest jeszcze gorący. W innym wypadku może popękać.


Nadzienie: Mus jabłkowy przygotować zgodnie z przepisem. Odważyć 400 g i umieścić w garnuszku. Podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z palnika i wsypać cytrynową galaretkę. Dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie tężeć.

Ostudzoną roladę rozwinąć, ściągnąć ze ściereczki. Do środka nałożyć gęste nadzienie jabłkowe i zwinąć z powrotem w ciasną roladę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić kilka godzin (najlepiej całą noc), aż nadzienie całkowicie stężeje.

Kokosowa posypka: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier i wiórki, smażyć do zezłocenia kokosu, następnie przestudzić.

Schłodzoną roladę wysmarować z wierzchu dwoma łyżkami musu jabłkowego i obsypać podprażonym kokosem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Super! wykorzystam ten przepis na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ostatnio roladę z musem jabłkowym ale nie wyglądała tak okazale jak twoja (nie dałam galaretki i biszkopt pochłonął masę), może to kwestia przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mus jablkowy sam w sobie jest dosyc rzadki. Bez usztywnienia, np. w postaci galaretki nie nadaje sie do rolady :) Polrcam wypróbować! 👍😘

      Usuń