21 marca 2017

Czekoladowe placuszki z ricotty


Ciemne placuszki z serka ricotta i niespodzianką w środku- białą czekoladą. Bardzo efektowne, w szczególności po przekrojeniu, gdy wypływa z nich słodka biała "lawa". Ja swoje podałam z owocami, dla większych łasuchów sprawdzi się również polewa czekoladowa. Gorąco polecam!


Składniki: (na 10 sztuk)

1 duże jajko
2 łyżki cukru
100 g sera ricotta
100 g maślanki
1 łyżka oleju + odrobina do natłuszczenia patelni
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki naturalnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 kostek białej czekolady


Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz białej czekolady wymieszać w misce trzepaczką. Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem. Od razu na środek każdego placuszka położyć kostkę białej czekolady i przykryć odrobiną ciasta. Smażyć z obu stron na średnim ogniu do zarumienienia. 

Podawać od razu, gdy placuszki są ciepłe, a czekolada w środku płynna. Świetnie smakują z miodem i owocami. Smacznego!

3 komentarze:

  1. To musi być pyszne! Placuszki wyglądają obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te placuszki mnie zwabiły, bo u nas uwielbiamy! Smażę często, mnóstwo, nigdy się nie znudzą :) na takie też mam już ochotę ;) składniki w lodówce! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń