4 marca 2017

Mini serniczki HITY


Serniczki o smaku popularnych Hitów. Musicie upiec je w swojej kuchni! Zasmakują każdemu łasuchowi- słodkie i uzależniające. Gorąco polecam :).


Składniki: (na ok. 12 sztuk)

Spody:
12 ciastek Hity o smaku czekoladowym

Masa serowa:
250 g twarogu zmielonego dwukrotnie
120 g śmietanki kremówki 30%
100 g cukru
1 jajko
2 ciastka Hity, pokruszone
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:
50 g czekolady deserowej
20 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:
1 ciastko Hit o smaku czekoladowym, pokruszone


Przygotowanie:

Spody: Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Na dno papilotek wcisnąć po jednym ciastku Hit.

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krótko wymieszać je w misce dodając na koniec pokruszone ciastka Hity (2 sztuki).

Masę serową rozlać po równo do 12 papilotek z ciastkami (nie do samej góry, gdyż serniczki urosną, a nie chcemy by wyciekły nam z papilotek. Dosłownie po kilka łyżeczek). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez około 20 minut do ścięcia. Wyjąć i ostudzić. Podczas studzenia delikatnie opadną.

Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia). Dodać do niej posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, po czym wymieszać do uzyskania jednolitej gęstej polewy. W razie potrzeby, gdyby czekolada nie do końca się rozpuściła, można podgrzać polewę chwilkę w mikrofalówce, na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, uważając, by się nie przypaliła.

Ostudzone serniczki delikatnie oddzielić od papilotek. Wierzch polać czekoladową polewą i posypać pokruszonym ciastkiem Hit. Najlepiej schłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. Smacznego!
  

4 komentarze:

  1. Cudowne serniczki, przepyszne, wszyscy są pod wrażeniem! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię je już po raz 3 i napewno nie ostatni. Te serniczki to ulubiony deser moich gości <3

    OdpowiedzUsuń