25 czerwca 2019

Potrójnie czekoladowe ciastka gryczane


Bardzo czekoladowe, w punkt słodkie i w pełni na mące gryczanej. Po upieczeniu w kolorze "śląskiego węgla"- tyle jest w nich naturalnego kakao ;). Przepis od niezawodnej Nigelli Lawson z książki "Simply Nigella". Koniecznie wypróbujcie! 


Składniki: (na około 20 sztuk)

125 g gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości miazgi kakaowej, np. 70%)
60 g miękkiego masła
125 g cukru muscovado (zastąpiłam trzcinowym)
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125 g mąki gryczanej
25 g naturalnego ciemnego kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g gorzkiej czekolady, posiekanej


Przygotowanie:

Czekoladę gorzką (125 g) rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym i solą na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie do masy wlać przestudzoną czekoladę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Wsypać mąkę gryczaną, kakao oraz sodę oczyszczoną. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę gorzką (150 g). Masę schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.


Dużą płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką formować okrągłe ciastka i układać na blaszce zachowując odległości (podczas pieczenia ciastka rozejdą się na boki).

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Smacznego!

12 komentarzy: