19 października 2019

Rugelach- żydowskie rogaliki


Rugelach to żydowskie rogaliki przygotowywane na święto Hannukah. Poniższy przepis to moja interpretacja tego klasycznego wypieku. Samo ciasto przygotowałam na homogenizowanym serku waniliowym. Spójrzcie, wykonamy je z zaledwie trzech składników! Nie ma w nim dodatkowego cukru, gdyż słodki smak zapewnia nadzienie na bazie orzechów włoskich i powideł śliwkowych. Tuż przed pieczeniem przy pomocy pędzelka wysmarowałam rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypałam grubym cukrem perlistym. Są znakomite! Nie żałujcie sobie, upieczcie już teraz :).


Składniki: (na ok. 25 sztuk)

Ciasto:
150 g miękkiego masła
150 g serka waniliowego homogenizowanego
200 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania

Nadzienie orzechowe:
150 g orzechów włoskich
100 g powideł śliwkowych
80 g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
30 g masła, stopionego

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
cukier perlisty do posypania


Przygotowanie:

Ciasto: Miękkie masło utrzeć z serkiem waniliowym do połączenia. Wsypać mąkę i jeszcze przez chwilkę miksować, aż powstanie jednolite i lepkie ciasto. Wtedy wyjąć je z miski, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc, minimum 2 godziny).

Nadzienie orzechowe: Orzechy zmielić lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z resztą składników.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkować na duży okrągły placek. Przyłożyć talerz (u mnie o średnicy 28 cm), odrysować nożem okrąg. Koło podzielić na 8 równych trójkątów, które wysmarować nadzieniem orzechowym. Zwinąć w rogaliki zaczynając od szerszej strony. Skrawki ciasta połączyć i rozwałkować kolejne koło (ja uzyskałam w sumie 24 rogaliki i jednego "niedobitka" z ostatniej resztki ciasta ;)).


Uformowane ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i posypać cukrem perlistym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do ładnego koloru (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości rogalików).

Wyjąć i wystudzić. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! 


Rady:

  • serek waniliowy można zastąpić kwaśną śmietaną 18%.
  • jeśli nie macie cukru perlistego, posypcie rogaliki, np. cukrem trzcinowym.
  • potrzebne będą dwie blaszki. Gdy jedna partia rogalików się piecze, drugą schowajcie do lodówki.

19 komentarzy:

  1. Jeju, jak to dobrze wygląda! Bez wątpienia tak samo musi smakować. Mam w zamrażalniku jeszcze porcję mrożonych śliwek i nie omieszkam ich wykorzystać. Miały iść do schabu, ale cóż. Trzeba podzielić:) Mam nadzieję, że starczy chociaż na kilka sztuk

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być przepyszne! Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy do ciasta mozna dodac margaryne zamiast masla?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam :) Maślany smak i zapach, tylko masło może to zapewnić!

      Usuń
  4. Popisowe rogaliki mojej babci :) Uwielbiam je <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Powidła i orzechy to coś co musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj kuchnia żydowska to prawdziwa skarbnica orzechowych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędnie wyglądają te rogaliki *-*

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem czy może być bardziej jesienne ciacho od takiego z orzechami i powidłami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak długo można takie rogaliki przechowywać ?

    OdpowiedzUsuń