3 kwietnia 2017

Babka cytrynowa na oleju


Pomału zabieram się za wielkanocne przepisy dla Was. Dzisiaj tradycyjna cytrynowa babka na oleju. Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam!


Składniki:

Ciasto:
4 jajka rozmiar M
1 szklanka cukru
szczypta soli
3/4 szklanki oleju rzepakowego
sok i skórka otarta z 2 cytryn
275 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier cytrynowy:
3/4 szklanki cukru pudru
ok. 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
odrobina masła i mąki do przygotowania formy
plastry cytryny i świeża mięta do dekoracji


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka w całości wbić do miski, zasypać cukrem, dodać szczyptę soli. Ubijać mikserem przez kilka minut do jasności i puszystości, aż jaja zwiększą swoją objętość. Nie przerywając ubijania wlewać olej i sok z cytryny. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i startą skórkę z wcześniej sparzonych cytryn. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą.

Gotowe ciasto przelać do formy na babkę z kominkiem o pojemności ok. 2 litrów wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po kilku minutkach również z formy i przenieść na kratkę do studzenia.

Lukier: Składniki wymieszać do otrzymania gęstego lukru. Ostudzoną babkę polać lukrem i udekorować plastrami cytryny oraz świeżą miętą. Smacznego!

Rady:
  • bardzo ważne jest dokładne wysmarowanie formy masłem i obsypanie jej mąką. Jeśli ta czynność zostanie pominięta lub zlekceważona- babka przywrze do formy i zniszczy się podczas wyjmowania,
  • babkę najlepiej przechowywać owiniętą w folię spożywczą- wtedy nie wyschnie i dłużej zachowa świeżość.

6 komentarzy:

  1. Cudowna i bardzo prosta w wykonaniu, dziękuje za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna ta babka ,niestety mi nie chcą wychodzić . Wczoraj nawet próbowałam tylko z masłem roztopionym i zakalec oczywiście . Nie podaje się -wypróbuje Twój przepis -mam dużą formę i chcę powiększyć składniki czy ilość oleju też zwiększyć x 2 ?? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak wszystkie składniki (wraz z olejem) zwiększyć 2x. Jedynie zmniejszyłabym ilość sody i proszku do pieczenia-proszę dac 2 łyżeczki proszku i pół łyżeczki sody. Proszę rowniez pamiętać, by składniki były w temperaturze pokojowej! :) Trzymam kciuki!

      Usuń
  3. Babka z tego przepisu wychodzi fantastycznie!!! Polecam

    OdpowiedzUsuń