9 maja 2017

Jaglane kuleczki Rafaello+ Warsztaty ŻYJĘ Z PASJĄ


Dzisiaj miałam przyjemność pomóc w warsztatach organizowanych w moim gimnazjum w ramach Dnia Profilaktyki pod hasłem "Żyję z Pasją". Wraz z garstką uczniów przez kilka godzin przygotowywaliśmy poczęstunek, który został przez nas zaprezentowany podczas podsumowania tego dnia. Przygotowaliśmy wiosenne kanapki oraz jaglane kuleczki Rafaello. Uwielbiam FIT słodkości i mogłabym je jeść na okrągło. Kasza jaglana jest jedną z moich ulubionych. Kto by pomyślał, że takie jaglane kulki, które wyglądają jak słynne pralinki Rafaello, mogą być pełnowartościową przekąską dla każdego. Kilka składników, trochę chęci i już! Samo zdrowie! Bardzo dziękuję za możliwość udziału w warsztatach i za (jak zwykle) przemiłą i ciepłą atmosferę. Takiego miejsca jak Gimnazjum nr 9 w Rudzie Śląskiej nie ma nigdzie! To szkoła, która uczy, wychowuje, która ma wyjątkowych nauczycieli pełnych pasji i zrozumienia. Każdy pracownik tej szkoły i każdy uczeń jest częścią "wielkiej rodziny", która każdego dnia jest tam pielęgnowana. Mimo iż to Gimnazjum skończyłam w zeszłym roku, nadal wracam do tego miejsca z ogromną radością i sentymentem. Było mi bardzo miło, móc uczestniczyć w tym niezwykłym dniu! Dziękuję :)


Składniki: (na około 35 sztuk)

Kuleczki:
200 g kaszy jaglanej
700 ml mleka
100 g wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia kuleczek
100 g miodu
30 g oleju kokosowego
ok. 35 sztuk blanszowanych migdałów


Przygotowanie:

Kuleczki: Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą zimną wodą, następnie przelać wodą gorącą. Odsączyć. W garnku podgrzać mleko. Gdy będzie gorące wsypać kaszę jaglaną i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie mleko i będzie miękka (co jakiś czas, w szczególności pod koniec gotowania, można przemieszać, by się nie przypaliła). Garnuszek zdjąć z palnika, wsypać wiórki kokosowe, wlać miód i olej kokosowy. Całość zmiksować blenderem do gładkości, pozostawić do przestudzenia.

Z lekko ciepłej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do każdej wcisnąć po jednym migdale, a na końcu obtoczyć w wiórkach kokosowych. Jaglane kuleczki Rafaello są gotowe, choć warto schłodzić je jeszcze 30-60 minut w lodówce. Smacznego zdrowego! ;)



I jeszcze kilka zdjęć z warsztatów :)

 

10 komentarzy:

  1. Wow, zrobić Rafaello samej w domu to już naprawdę wyczyn! Nie byłam nigdy dobrą kucharką, ale śledzę twój blog i ucze się przygotowywać co raz to nowsze przysmaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co z kokosem uwielbiam więc muszę wypróbować <3 I mam jeszcze pytanie jaki blender polecasz, bo mój nawet przy budyniu jaglanym wysiada? :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Można czymś zastąpić miód?

    OdpowiedzUsuń
  4. Można czymś zastąpić olej kokosowy? :)

    OdpowiedzUsuń