24 maja 2017

Mini serniczki z patelni


Znakomite! Tak mogę je określić... wypróbujcie, a staną się Waszym ulubionym śniadaniem. Robię je bardzo często i często też zastępuję mąkę pszenną inną mąką, np. żytnią lub razową- jest zdrowiej! Delektować się nimi najlepiej z owocami, miodem lub polewając jogurtem.


Składniki: (na  6 placuszków)

 200 g twarogu półtłustego z kostki
1 duże jajko
2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżka mleka
40 g mąki pszennej (około 3 łyżki)
odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni


Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w kielichu blendera i zmiksować do gładkości, by nie było grudek. Łyżką nabierać porcje masy i kłaść na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem. Smażyć na małym ogniu z obu stron do zarumienienia. Podawać od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami. U mnie syrop klonowy i orzechy włoskie. Smacznego!



7 komentarzy:

  1. ależto genialnie wygląda :O

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie urosły mi dlaczego? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te placuszki nie rosną :)
      A jak w smaku? ;)

      Usuń
    2. Są pyszne tylko u Ciebie wydają się być wyrośnięte, a u mnie wyszły płaskie. Co nie zmienia faktu,że są boskie ;)

      Usuń
  3. Bardzo dobre! Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń