6 sierpnia 2019

Szarlotka kokosowa

 

Szarlotka na "wypasie"! Na kruchym spodzie, z kremem maślano-budyniowym i wilgotną wkładką kokosową z dodatkiem kwaśnej śmietany. Nie mam żadnych wątpliwości, że pokochacie ten przepis :). Każda warstwa tego ciasta to odrębna pyszna opowieść. Kto dotychczas twierdzić, że szarlotki i jabłeczniki są nudne, to na pewno zmieni zdanie! Serdecznie polecam.


Składniki: (na blaszkę 35x20 cm)

Ciasto kruche:
100 g zimnego masła
2 żółtka
50 g cukru pudru
150 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 op. galaretki pomarańczowej (75 g)

Krem budyniowy:
1,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
30 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła

Wkładka kokosowa:
120 g kwaśnej śmietany 18%
120 g cukru (60 g +60 g)
120 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, wysypać na stolnicę. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie wlać żółtka, zagnieść składniki w jednolitą kulę ciasta. Od razu cienko rozwałkować (podsypując mąką) na kształt blaszki o wymiarach 35x20 cm, którą wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zawinąć na wałek i umieścić w formie. Ponakłuwać widelcem i schować do lodówki na minimum 30 minut (lub dłużej). Następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić.

Masa jabłkowa: Jabłka cienko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku, zalać 2 łyżkami soku z cytryny i wodą oraz wsypać cynamon. Dusić kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż jabłka puszczą sok i staną się szkliste. Ściągnąć z ognia, gdy tylko zaczną się rozpadać. Po chwili wsypać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu schłodzić masę jabłkową w lodówce. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć ją na podpieczony i wystudzony spód, wyrównać. Schować do lodówki.


Krem budyniowy: 1 szklankę mleka, cukier i ekstrakt z wanilii zagotować w garnku. W reszcie mleka rozprowadzić obydwie mąki. Mączną mieszankę wlać do gorącego mleka w garnku, nieustannie mieszając gotować do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Budyń zdjąć z palnika i wystudzić. Miękkie masło utrzeć do jasności, partiami dodawać budyń, miksować.


Wkładka kokosowa: Śmietanę 18% delikatnie podgrzać z połową cukru w garnuszku, aż cukier się rozpuści. Wystudzić do temperatury pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec stopniowo resztę cukru. Zmniejszyć obroty miksera i strumyczkiem wlać śmietanę. Wyłączyć mikser, szpatułką wmieszać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Białą masę przełożyć do tej samej blaszki, w której piekliśmy kruchy spód (35x20 cm), wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 25 minut. Wyjąć i wystudzić.

Wkładkę kokosową odwrócić do góry nogami,  zdjąć papier i wysmarować kremem budyniowym. Ostrożnie umieścić kokosowy blat na jabłkach (kremem do dołu), docisnąć.

Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego!

Rady:
  • ciasta kruchego jest "na styk". Należy je cienko, ale równomiernie rozwałkować na wielkość blaszki. Po upieczeniu ostrożnie się z nim obchodzić- jest bardzo delikatne i kruche.
  • jeśli po obraniu jabłek otrzymacie spory ubytek (przykładowo któreś jabłko będzie robaczywe lub obite i będzie wymagało  dokładniejszego obrania), dołóżcie jeszcze jedno mniejsze jabłko.
  • 100 g białek potrzebnych do wkładki kokosowej to białka z około 3 jajek.
  • kremem budyniowym smarujemy wkładkę kokosową, a nie bezpośrednio masę z jabłek. Dlaczego? Jabłka są bardzo delikatne i  rozsmarowując na nich gęsty krem, można je niepotrzebnie uszkodzić.
  • po zrobieniu szarlotki, warto ją schłodzić kilka godzin w lodówce. Poszczególne warstwy stężeją, a smaki się "przegryzą".  

20 komentarzy:

  1. Kocham takie desery warstwowane. :)
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jablka i kokos, polaczenie idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaa, jabłko i kokos to połączenie moich marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  4. coś czuję, że ta kokosowa wkładka to będzie mój ulubiony deser. Nawet bez kruchego i jabłek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak oto zdobyłam nowy ulubiony przepis na szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń