13 czerwca 2017

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem i śliwkami


Najprostsze ciasto biszkoptowe z owocami. Przygotowujemy je dokładnie tak jak ciasto na biszkopt, dodając stopione i przestudzone masełko, które odpowiada tutaj za wilgotność wypieku. Wybór owoców nie jest niczym nadzwyczajnym- użyłam rabarbaru oraz śliwek, które pysznie współgrają i nadają kwaskowatej nuty. Polecam na weekend do filiżanki kawy! To ciasto można robić z dowolnymi owocami w zależności od pory roku.


Składniki: (na blaszkę 20x30 cm)

Ciasto:
4 większe jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
220 g mąki pszennej tortowej, przesianej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
140 g masła, stopionego i przestudzonego

Dodatkowo:
masło i mąka do formy
3 łodygi rabarbaru (po obraniu ok. 170)
250 g śliwek
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
cukier puder do oprószenia ciasta


Przygotowanie:

Śliwki umyć, odpestkować i pokroić na drobne kawałki. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, połączyć ze śliwkami. Do owoców dodać łyżkę mąki i dwie łyżki cukru, wymieszać (pozostałe 2 łyżki odstawić na bok, przydadzą się do posypania owoców przed pieczeniem).


Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na sztywno. Gdy uzyskamy śnieżnobiałą pianę dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka, miksować. Wlać stopione i przestudzone masełko, wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatne wymieszać szpatułką do połączenia składników lub krótko zmiksować.

Powstałe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, wyrównać. Na ciasto wysypać owoce, lekko docisnąć dłonią. Wierzch obsypać pozostałymi dwoma łyżkami cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 35 minut (lub chwilę dłużej do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyrośnie i ładnie się zarumieni. Wyjąć, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz