27 czerwca 2017

Labneh- kremowy serek z jogurtu greckiego


Labneh to nic innego jak odsączany jogurt grecki- czyli najprostszy przepis na domowy serek. Im dłużej będziemy odsączać jogurt na sicie, tym  gęstszy i bardziej zwarty serek otrzymamy. Labneh jest słony, świetnie nadaje się do kanapek. Możecie dowolnie zmienić smak wzbogacając go o świeże zioła. Polecam!


Składniki:

3 kubeczki jogurtu greckiego (3x250 g)
1 płaska łyżeczka soli


Przygotowanie:

Jogurty greckie przełożyć do miski, dodać sól i dokładnie wymieszać. Duże sitko lub durszlak wyłożyć gazą/ściereczką. Jogurt przełożyć na gazę, której rogi związać u góry w sakiewkę. Włożyć do lodówki na około 12-24 h, by jogurt spokojnie mógł odsączać (wydzieli się serwatka, którą później możecie wypić- jest bardzo zdrowa). Serek można trzymać w lodówce na sicie o wiele dłużej, np. 48 h wtedy jego konsystencja będzie bardziej zwarta. Przed przełożeniem na gazę, można do niego dodać dowolne zioła- nabierze zupełnie innego smaku. Smacznego!

2 komentarze:

  1. pamiętać, nie czytać twojego bloga o tej porze bo robię się głodna, a nie chcę już wychodzić z łóżka ;D

    OdpowiedzUsuń