18 lipca 2019

Pudding ryżowy z tahini i owocami sezonowymi


Obłędny pudding ryżowy z sezonowymi owocami- borówkami, malinami i truskawkami oraz pastą sezamową tahini. Dawno nie jadłam tak pysznego i zdrowego deseru. Nie zastanawiajcie się nawet, podwieczorek sam się nie zrobi!


Składniki: (na 4 porcje)

150 g białego ryżu
3 szklanki mleka
2 łyżki tahini (polecam domowej roboty)
dowolne słodzidło, np. ksylitol, miód*, cukier trzcinowy
sezonowe owoce: borówki, maliny, truskawki

*miód rozrzedza pudding 


Przygotowanie:

Ryż zalać w garnku mlekiem, dosłodzić ksylitolem lub cukrem trzcinowym (jeśli używamy miodu, dodajemy go dopiero po ugotowaniu i przestudzeniu, by nie tracić składników odżywczych). Podgrzewać. Od zagotowania gotować przez 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić na kolejne 10 minut, aż ryż wchłonie nadmiar mleka i pudding zgęstnieje. Dodać tahini, wymieszać.

Owoce umyć, osuszyć. Porządną garść truskawek zmiksować blenderem na mus. 

Do 4 szklanek nakładać naprzemiennie pudding ryżowy i mus z truskawek. Desery udekorować świeżymi owocami. Smacznego!

 

24 komentarze:

  1. A czy moge pominąć tahini? Albo czyms zastąpić? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! A deser wyjątkowo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. MMM ale bym zjadła ;) Obserwuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudownie te deserki w słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Puddingi ryżowe są mega. Z tahini nigdy nie próbowałam, więc koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglada, wspaniały deserek

    OdpowiedzUsuń
  8. Kwintesencja lata i dobrego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. tahini musi genialnie podbijać smak <3

    OdpowiedzUsuń
  10. super drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń