12 lipca 2017

Ciastka Digestive


Zdrowe ciastka, bardzo popularne i łatwo dostępne w sklepach. Nie ma tu ani białej mąki, ani białego cukru. W smaku bardzo charakterystyczne, to właśnie Digestive są (jak dla mnie) najlepszymi ciasteczkami do spodu serników, ciast i innych deserów. Kruche i niezbyt słodkie, często dodatkowo oblane czekoladą. Polecam!


Składniki: (na 15 sztuk)

75 g zimnego masła
75 g mąki pszennej razowej
90 g mąki owsianej (polecam domowej roboty)
50 g cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1-2 łyżki mleka


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyrobić do otrzymania zwartej kuli ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na grubość około 4 mm (polecam pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej- ciasto nie będzie się kleić). Za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciastka o średnicy 6-7 cm. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach (ciastka nie rosną). Każde ciasteczko ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12-14 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i pozostawić chwilkę na blaszce, aż stwardnieją. Następnie przenieść na kratkę do studzenia. Jeśli chcecie, możecie wysmarować je z jednej strony roztopioną czekoladą. Smacznego!

Inspiracja: Jamie Oliver


8 komentarzy:

  1. super! uwielbiam takie ciasteczka, a nie wiedziałam, że w ogóle da się je zrobić w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile można je przechowywać w zamkniętym słoju? ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tygodnia. W wersji z czekolada najlepiej w ciągu 2-3 dni ;)

      Usuń
  3. Super przepis! Uzylam maki pszennej graham 1850, sama zmielilam platki owsiane na make oraz dodlam po lyzce maki gryczanej oraz ryzowej (tez wlasnorecznie mielilam w mlynku do kawy ziarna brazowego ryzu i kaszy gryczanej). Maslo tez sama zrobilam! U mnie ciastka troche urosly, sa w smaku znacznie lepsze niz te ze sklepu!

    OdpowiedzUsuń