4 lipca 2017

Letnia karpatka z ricottą i truskawkami


Dla poszukiwaczy letnich nieprzesłodzonych ciast! Bo przecież kto w 30-stopniowy upał ma ochotę na mega słodkie ciacho, np. z masą krówkową? Moja dzisiejsza karpatka jest w wersji light. Nie ma tu kremu budyniowego na maśle- jest leciutki krem z serka ricotta i odrobiny ubitej kremówki. Letni akcent wprowadzają również świeże sezonowe truskawki. Karpatka błyskawiczna w przygotowywaniu, więc nie ma się nad czym zastanawiać! Do roboty ;)


Składniki: (na blaszkę 30x20 cm)

Ciasto parzone:
125 g masła
1 szklanka wody (250 ml)
szczypta soli
150 g mąki pszennej tortowej
5 jajek

Krem z ricotty:
200 g śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
5 kopiastych łyżek cukru pudru (60 g)
500 g sera ricotta
1 łyżeczka żelatyny
30 ml zimnej wody

Dodatkowo:
400 g świeżych truskawek
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto parzone: W garnuszku umieścić masło i wodę, rozpuścić i zagotować. Trzymając na ogniu, dodać sól oraz przesianą mąkę pszenną. Od razu energicznie mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnuszka i powstanie zwarta masa. Zdjąć z palnika i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia.

Do wystudzonej masy wbijać po kolei jajka, dokładnie miksując na gładką jednolitą masę (na początku będzie wyglądała na zwarzoną, ale po chwili się ujednolici).

Formę o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę masy dokładnie rozsmarować szpatułką na blaszce. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Ciasto pięknie urośnie i nabierze złotego koloru. Po upieczeniu ostrożnie wyjąć karpatkę z blaszki i umieścić  na kratce do wystudzenia. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Jeśli posiadacie dwie takie same formy (o takich samych wymiarach), możecie oba ciasta upiec za jednym zamachem.


Krem z ricotty: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na minutkę lub dwie, by napęczniała. Następnie podgrzać ją na mały ogniu lub w mikrofalówce, aż się rozpuści (nie doprowadzać do wrzenia- żelatyna traci wówczas swoje właściwości). Odstawić na bok do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i serek ricotta, krótko zmiksować do połączenia. Do letniej żelatyny dodać 2 łyżeczki ubitej śmietany z ricottą i energicznie wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do śmietany i zmiksować. Powinien powstać śnieżnobiały puszysty krem.

Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić zielonych części i pokroić w kostkę. Na pierwsze karpatkowe ciasto wyłożyć połowę kremu, na krem wyłożyć truskawki, lekko dociskając dłonią. Owoce pokryć resztą kremu i przykryć drugim karpatkowym ciastem, całość docisnąć.

Karpatkę schłodzić kilka godzin w lodówce, by krem dobrze się kroił. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Kolejny przepis juz zapisany, jestes niesamowita a Twoje wypieki bardzo nam smakuja :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam karpatkę pod każdą postacią !

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ricottą musi być bardzo kremowe!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie karpatka to smak dzieciństwa. Musi być pyszna z ricottą

    OdpowiedzUsuń
  5. Mhm...slinka cieknie..cudo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłabym <3 wszyscy u mnie z chęcią by jedli! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast truskawek mogą być maliny ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł! Muszę wykorzystać ten przepis ��

    OdpowiedzUsuń
  9. Karpatki w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie wygląda i smakuje pewnie bosko :D

    OdpowiedzUsuń