29 sierpnia 2017

Chleb z cukinią na zakwasie


Chrupiąca skórka i niestety błyskawiczny czas znikania. Żaden domownik nie odmówi Wam kromeczki tego chleba! Pieczony na zakwasie na dwóch rodzajach mąki: żytniej razowej i orkiszowej. Dodatkiem jest starta cukinia, która przedłuża wilgotność chleba. Udanych wypieków!


Składniki: (na keksówkę 30x10 cm)

200 g aktywnego zakwasu żytniego
350 g wody
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
400 g mąki orkiszowej typ 1850
12 g soli
1 szklanka startej cukinia (150 g)
odrobina masła i mąki orkiszowej do przygotowania keksówki


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia. Gęste ciasto przełożyć do długiej keksówki o wymiarach 30x10 cm wysmarowanej masłem i obsypanej dokładnie mąką orkiszową. Wyrównać powierzchnię zwilżoną w wodzie łyżką. Formę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrastania na około 4 godziny lub dłużej, aż ciasto wyraźnie urośnie i zbliży się do krawędzi keksówki. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C  z umieszczoną na dole blaszką z gorącą wodą przez około 45 minut. Po 30 minutach należy wyjąć blaszkę z wodą i piec dalej.

Upieczony chleb wyjąć z piekarnika oraz keksówki i pozostawić na kratce do wystudzenia. Kroić ostrym nożem. Smacznego!

Rady:
  • jeśli zakwas przechowujemy w lodówce (tzw. starter), należy go wyjąć, dokarmić taką samą ilością wody oraz mąki (np. po 50 g) i pozostawić na kilka godzin, by się uaktywnił (wyraźnie urośnie i pojawią się pęcherzyki powierza). Wtedy dopiero można przystąpić do przygotowania chleba (wymieszania zakwasu z resztą składników)
  • czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić- kwestia piekarnika. Należy kontrolować ten parametr.
  • pieczenie w zaparowanym piekarniku (blaszka z gorącą wodą) korzystnie wpływa na skórkę chleba i wspomaga wyrastanie.

4 komentarze:

  1. Justynko, ale piękny chleb :). Bardzo lubię wszelkie wypieki z dodatkiem cukinii, więc i ten przepis kiedyś wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jem pieczywa, ale Twoj chleb przypomina mi smaki dziecinstwa :D

    OdpowiedzUsuń