12 października 2019

Cynamonowe fit ciasto z cukinią


Kolejna perełka wśród zdrowych przepisów. Aromatyczne ciasto cynamonowe z cukinią, która jest niewyczuwalna. Ma za zadanie zwiększyć wilgotność wypieku. Głęboki smak cynamonu i... świąt ;). Zapiszcie sobie ten przepis, może Was uratować również w grudniu, gdy kaloryczne serniki i makowce będą królować na naszych stołach. Ciacho uwieńczyłam polewą czekoladową z dwóch składników- miodu i naturalnego ciemnego kakao. Pyszne, aromatyczne, mięciutkie i zdrowe!


Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm)

Ciasto:
3 większe jajka
100 g płynnego miodu
100 ml mleka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
150 g startej na tarce i odciśniętej z soku cukinii
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
30 g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli

Polewa miodowa:
2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżeczka naturalnego kakao


Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). U mnie była to silikonowa okrągła forma o średnicy 20 cm, którą wcześniej wysmarowałam olejem. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.



Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pierwsze 6 składników roztrzepać w misce (jajka, miód, mleko, sok z cytryny, olej i startą cukinię). W drugiej misce połączyć ze suche składniki (obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól). Wsypać je do mokrych składników, wymieszać do połączenia.

Powstałą masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy lub silikonowej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Polewa miodowa: Płynny miód wymieszać z naturalnym gorzkim kakao. Polewę rozsmarować na ostudzonym cieście cukiniowym. Smacznego!

Wartość odżywcza dla całej blaszki:
  • 1515 kcal     B: 49 kcal     T: 43,1 g     W: 225 g    
Wartość odżywcza w przeliczeniu na jedną porcję (1/8 blaszki):
  • 189 kcal      B: 6,1 g       T: 5,4 g      W: 28,1 g

15 komentarzy:

  1. Lubię takie nietypowe ciasta, pycha! :)
    Pozdrawiam Cię i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z cukinią nie miałam okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym zastąpić miód w cieście i w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitolem, syropem z agawy, cukrem trzcinowym. Ilość dostosować wedle uznania- najlepiej spróbować masy przed pieczeniem i ewentualnie dosłodzić;)

      Usuń
  4. Nie jadłam ani ciasta z cynamonem a tym bardziej z cukinią, teraz już wszystko sie daje do ciast

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! Czy można zastąpić mąkę kukurydziana inna mąka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można pominąć i zwiększyć ilość mąki pełnoziarnistej :)

      Usuń
  6. Odkąd odkryłam fit cukiernię w moim mieście jestem zakochana w ciastach z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisane na listę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń