Kolejna perełka wśród zdrowych przepisów. Aromatyczne ciasto cynamonowe z cukinią, która jest niewyczuwalna. Ma za zadanie zwiększyć wilgotność wypieku. Głęboki smak cynamonu i... świąt ;). Zapiszcie sobie ten przepis, może Was uratować również w grudniu, gdy kaloryczne serniki i makowce będą królować na naszych stołach. Ciacho uwieńczyłam polewą czekoladową z dwóch składników- miodu i naturalnego ciemnego kakao. Pyszne, aromatyczne, mięciutkie i zdrowe!
Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm)
Ciasto:
3 większe jajka
100 g płynnego miodu
100 ml mleka
3 większe jajka
100 g płynnego miodu
100 ml mleka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
150 g startej na tarce i odciśniętej z soku cukinii
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
30 g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
Polewa miodowa:
2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżeczka naturalnego kakao
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pierwsze 6 składników roztrzepać w misce (jajka, miód, mleko, sok z cytryny, olej i startą cukinię). W drugiej misce połączyć ze suche składniki (obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól). Wsypać je do mokrych składników, wymieszać do połączenia.
Powstałą masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy lub silikonowej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Powstałą masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy lub silikonowej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Polewa miodowa: Płynny miód wymieszać z naturalnym gorzkim kakao. Polewę rozsmarować na ostudzonym cieście cukiniowym. Smacznego!
Wartość odżywcza dla całej blaszki:
Wartość odżywcza dla całej blaszki:
- 1515 kcal B: 49 kcal T: 43,1 g W: 225 g
- 189 kcal B: 6,1 g T: 5,4 g W: 28,1 g
Lubię takie nietypowe ciasta, pycha! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię i zapraszam do siebie :)
Superowy przepis !
OdpowiedzUsuńMiodzio, tylko zajadać
OdpowiedzUsuńCiasta z cukinią nie miałam okazji jeść :)
OdpowiedzUsuńMega przepis :)
OdpowiedzUsuńMega cynamonowe ciasto !
OdpowiedzUsuńSuper opcja !
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić miód w cieście i w jakich proporcjach?
OdpowiedzUsuńKsylitolem, syropem z agawy, cukrem trzcinowym. Ilość dostosować wedle uznania- najlepiej spróbować masy przed pieczeniem i ewentualnie dosłodzić;)
UsuńNie jadłam ani ciasta z cynamonem a tym bardziej z cukinią, teraz już wszystko sie daje do ciast
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Czy można zastąpić mąkę kukurydziana inna mąka?
OdpowiedzUsuńTak można pominąć i zwiększyć ilość mąki pełnoziarnistej :)
UsuńOdkąd odkryłam fit cukiernię w moim mieście jestem zakochana w ciastach z cukinii :)
OdpowiedzUsuńZapisane na listę do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńCieszę się!! Powodzenia :)
UsuńWspaniałe jest to ciasto!
OdpowiedzUsuńDobrze to słyszeć! :)
UsuńWidzę, że w sumie wiele warzyw można wykorzystać do ciasta :) muszę wypróbować tę polewę
OdpowiedzUsuńKoniecznie!!
Usuń