17 sierpnia 2017

Fit babeczki z czerwonej fasoli


Zdrowe babeczki z czerwonej fasoli- wilgotne, soczyste i idealnie słodkie. Nie obawiajcie się tej fasoli w składzie. Gdy poczęstujecie swoich znajomych lub rodzinę, będą mieli niemały problem z odgadnięciem podstawowego składnika. Babeczki nie zawierają mąki ani białego cukru, bez wyrzutów możecie zjeść kilka sztuk. Jedna sztuka ma około 122 kcal. Osobiście jestem ich wierną fanką i często je piekę. Polecam serdecznie!


Składniki: (na 8 sztuk)

1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
1 dojrzały banan
 50 g miodu
2 jajka 
50 g masła orzechowego
15 g naturalnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

Czerwoną fasolę odsączyć. Wszystkie składniki zmiksować blenderem do gładkości. Powstałą czekoladową masę przelać do 8 gniazd metalowej formy na muffinki, które natłuścić, np. olejem lub masłem. Napełniamy do 3/4 wysokości.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do ładnego wyrośnięcia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia (babeczki delikatnie opadną). Smacznego!

Rady:
  • Nie polecam piec w papierowych papilotkach, gdyż babeczki do nich przywierają i sporo ciasta zostaje na papierze. Można natomiast użyć silikonowych foremek- tych nie trzeba niczym natłuszczać.
  • Babeczki na zdjęciach polałam zdrową polewą z miodu i kakao. Zainspiruj się!

8 komentarzy:

  1. Desery zrobione z czerwonej fasoli mi osobiście bardzo smakują a do tego są zdrowe !
    Zapraszam LIFEBYSISTERS.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ nabrałam ochoty na pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym można zastąpić masło orzechowe? Nie jestem jego wielbicielka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W babeczkach nie jest ono bardzo wyczuwalne :)
      Można pominąć.

      Usuń
  4. Upiekłam. Babeczki były w środku wilgotne, tak jakby miały konsystencję kremu. Czy takie powinny być, czy następnym razem piec dłużej? Są lekko-słonawe, pewnie od masła orzechowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babeczki są wilgotne, ale na pewno nie powinny mieć konsystencji kremu. Następnym razem proszę piec dłużej i dokładnie odsączyć fasolę z puszki :) Masło orzechowe polecam użyć 100% z orzechów. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Czy masło firmy felix jest odpowiednie?

    OdpowiedzUsuń