24 października 2017

Domowe mleko sezamowe


Alergia na mleko? Nietolerancja laktozy? Jest na to sposób! Domowe mleko sezamowe- fantastyczny zamiennik tradycyjnego krowiego mleka. Tylko dwa składniki i kilka minut roboty. By smakowało, polecam odpowiednio je "doprawić", np. dosłodzić miodem lub wzbogacić cynamonem.


Składniki:

150 g sezamu
800 ml letniej wody


Przygotowanie:

Wieczorem sezam przesypać do wysokiego naczynia, zalać letnią wodą. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na całą noc (około 12 godzin). Rano zmiksować całość blenderem lub w malakserze, po czym przecedzić przez sito. Otrzymany płyn to nasze sezamowe mleczko. Teraz można je dosłodzić, np. miodem i dodać szczyptę cynamonu. Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni. Smacznego!


Zobacz również:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz