17 grudnia 2017

Cytrynowe blondie



Świeżo upieczone dzisiaj z rana ;). Obłędnie cytrynowe blondie z przepisu Damiana Kordasa. Blondie, czyli jasna wersja słynnego brownie. Ciasto przygotowuje się migiem, jest naprawdę prościutkie. Polecam serdecznie do niedzielnej kawy. Poznajcie ten cytrynowy smak!


Składniki: 

Ciasto:
100 g masła
60 g białej czekolady
3 jajka
3/4 szkl cukru
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 2 cytryn
170 g mąki pszennej

Lukier cytrynowy:
100 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny


Przygotowanie:

Ciasto: Masła i białą czekoladę roztopić razem w kąpieli wodnej, następnie przestudzić (masło rozwarstwi się od czekolady- nie przejmujcie się, tak ma być). Jajka wbić do miski, wsypać cukier. Ubić, aż zwiększą swoją objętość i staną się jasne. Do jajek wlać sok z cytryny, dodać otartą skórkę (koniecznie sparzyć wcześniej cytryny wrzątkiem) oraz wsypać przesianą mąkę pszenną. Całość krótko zmiksować do połączenia składników.

Tak przygotowane jasne ciasto przelać do blaszki o wymiarach 30x20 cm (lub mniejszej, wtedy blondie będzie wyższe), wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez około 30-35 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Lukier cytrynowy: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do otrzymania gęstego lukru. Ciasto polać lukrem. Można udekorować plasterkami cytryny. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Bardzo spodobał mi się przepis. Wypróbuję w te święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam robiłam to ciasto i po wyciągnięciu z piekarnika opadlo dlaczego tak się stało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, to ciasto rośnie minimalnie i nie powinno opadać. Czy mimo opadnięcia się Pani udało?

      Usuń
  3. Było niższe niż na zdjęciu a pieczone na mniejszej blaszce więc teoretycznie powinno być wyższe. Przez środek szedł pasek który wyglądał jak zakalec nie wiem czy to czekolada...??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy łączone składniki były w temperaturze pokojowej? :)

      Usuń
    2. Jeśli pieczone było w mniejszej blaszce to może przyczyną był zbyt krótki czas pieczenia. Może jajka nie zostały odpowiednio ubite... Ciężko mi powiedzieć :)

      Usuń