16 grudnia 2017

Wegańskie zdrowe pierniczki


Pychotka! Zdrowe pierniczki "last minute". Bez jajek, bez masła, w pełni wegańskie. Przed Wami niepospolita wersja klasycznych świątecznych ciasteczek. Bardzo kruchutkie i korzenne. Jeśli ktoś zapomniał odpowiednio wcześnie upiec pierniczki, to ten przepis jest dla niego! Nie wymagają leżakowania w puszce, bo są to tak naprawdę kruche ciasteczka z dużą ilością korzennych przypraw. Z dnia na dzień coraz smaczniejsze. Polecam!


Składniki: (na 35-40 sztuk)

1 banan
80 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
15 g melasy z trzciny cukrowej
szczypta soli
180 g mąki pszennej pełnoziarnistej + odrobina do podsypywania
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
10 g przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
60 g cukru trzcinowego


Przygotowanie:

Cukier trzcinowy zmielić na puder, np. w młynku do kawy. Następnie wymieszać go w misce z mąką, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, szczyptą soli, cynamonem i imbirem w proszku.

Banana obrać ze skórki, zmiksować blenderem do gładkości z olejem kokosowym i melasą. Bananową masę wymieszać z suchymi składnikami w misce, następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta.

Ciasto od razu rozwałkować na stolicy oprószonej mąką, wykrawać dowolne ciasteczka i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach (nie rosną mocno). Najlepiej ciasto rozwałkowywać partiami- jest łatwiej :).

Blaszkę z ciasteczkami piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 6-8 minut (czas pieczenia uzależniony jest od grubości i wielkości naszych ciastek). Ja piekłam na dwie tury- na jednej blaszce nie pomieściły mi się wszystkie. Gdy jedna blaszka się piekła, ja wykrawałam drugą.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i poczekać, aż ciasteczka wystygną i stwardnieją. Wtedy zdjąć je z blaszki. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja już zrobiłam takie tradycyjne. Może za rok wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń