31 października 2018

Słodkie krokiety z jabłkami w panierce z ciecierzycy


Kochani!
W dzisiejszym dość obszernym wpisie znajdziecie trzy różnorodne przepisy z wykorzystaniem pewnych nowych produktów, które dopiero od niedawna zawitały na sklepowych półkach.

Cenię sobie czysty skład bez ściemy ;). Nowa linia Panier firmy Mamut, bo o nich tutaj mowa, to produkty w 100% naturalne.


Do wyboru mamy 3 rodzaje:
☆ Panier wielozbożowy (mieszanka mąk: orkiszowej, jaglanej z amarantusa i komosy ryżowej +woda)
☆ Panier kukurydziany (mąka kukurydziana + woda)
☆ Panier z ciecierzycy (mąka z ciecierzycy + woda)

Produkty te bogate są w błonnik pokarmowy, nie zawierają soli i mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, o którym za chwilę... Warto również dodać, że produkty te skierowane są również dla wegan i wegetarian.


Do czego wykorzystałam Paniery firmy Mamut?

Nie sposób było nie wykorzystać ich jako panierki do kotletów, które są genialnym zamiennikiem bułki tartej. Zarówno mielone, jak i kotlety z kurczaka z piekarnika bez dodatku tłuszczu wyszły boskie! Jako zagęstnik sosów, zup itp. też zdały egzamin bez zarzutu. Panier z ciecierzycy pięknie zagęścił mój sosik do makaronu a'la beszamel. 

Biorąc pod uwagę jednak fakt, że jestem z tych "słodkich", chciałam Wam pokazać inne pyszne sposoby na wykorzystanie tych produktów.


1) Słodkie krokiety z jabłkami



Do ich przygotowania wykorzystałam panierę z ciecierzycy, która nadała wyjątkowego orzechowego smaku. Krokieciki nadziałam jabłkami. Świetnie sprawdzi się również biały ser, powidła czy też wersja na wytrawnie- z mięsem, kapustą itp.).


Składniki: (na 9-10 sztuk)

Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
250 ml mleka
200 ml wody
1-2 łyżki cukru
szczypta soli
180 g mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego

Nadzienie jabłkowe:
10 średnich jabłek
2 łyżki soku z cytryny
cukier i cynamon- ilość wedle uznania

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
2 jajka
miód po podania


Przygotowanie:

Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki zmiksować w misce, następnie umieścić w lodówce na 30 minut przykrywając miskę talerzem, by ciasto nie chłonęło zapachów z lodówki.

Po tym czasie naleśniki usmażyć na natłuszczonej olejem dobrej nieprzywierającej patelni.

Nadzienie jabłkowe: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmażyć w garnuszku dodając sok z cytryny, cukier i cynamon. Smażyć kilka minutek, by jabłka zmiękły.

Usmażone naleśniki nadziewać jabłkami, zwijać w krokiety i panierować: zamaczać w roztrzepanych w miseczce jajkach, a następnie obtaczać w panierce z ciecierzycy. Krokiety podsmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Już na patelni można dodać trochę cukru i tak podsmażać lub potem podawać polewając miodem. Smacznego!


2) Kukurydziane ciasteczka z orzechami włoskimi 


Z Paniery kukurydzianej upiekłam kruche ciasteczka z orzechami włoskimi. Nieziemsko kruche, słodkie, proste i szybkie! Przepisem również postanowiłam się z Wami podzielić :).


Składniki: (na 15-20 sztuk)

100 g zimnego masła
1 op. cukru wanilinowego (16 g)
1 żółtko
70 g cukru pudru
100 g paniery kukurydzianej Mamut
50 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15-20 połówek orzechów włoskich


Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz orzechów włoskich umieścić w misce, szybko zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Od razu partiami rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (nie za cienko) i wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Umieszczać je na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciasteczko wcisnąć połówkę orzecha włoskiego.

Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 7-10 minut w zależności od wielkości i grubości. Piec do zarumienienia brzegów. Następnie wyjąć, a po przestygnięciu i stwardnieniu zdjąć z blaszki. Smacznego!

Rada:
- uformowane ciastka na blaszce można przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez 15 minut.


3) Wielozbożowa krucha szarlotka z rodzynkami


Z wielozbożowej paniery upiekłam kruchą szarlotkę z rodzynkami. Kruche ciasto było zupełnie inne niż te tradycyjne wyłącznie na mące pszennej. Bardzo smaczny i udany eksperyment :). Przepis poniżej.


Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 23x23 cm)

Wielozbożowe ciasto kruche:
1 op. paniery wielozbożowej Mamut (220 g)
100 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
szczypta soli
200 g zimnego masła
1 jajko
2 żółtka

Nadzienie jabłkowe:
1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
100 g rodzynków
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki wody

Beza kokosowa:
3 białka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
150 g cukru
3 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Wielozbożowe ciasto kruche: Panierę wielozbożową, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, jajko oraz żółtka i zagnieść dłońmi do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, spłaszczyć je, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 60 minut.

Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, zetrzeć na szatkownicy na cienkie plasterki. Przełożyć do garnka, dodać cukier, rodzynki, cynamon i dwie łyżki wody. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną i staną się szkliste. Zdjąć z palnika, wystudzić.

Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika, pokruszyć palcami, wysypując ciasto na spód kwadratowej blaszki o wymiarach 23x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podociskać ciasto dłońmi. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut. Wyjąć i wystudzić.

Beza kokosowa: Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru i otrzymaniu lśniącej mocnej piany wyłączyć mikser i wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wmieszać je szpatułką.

Na podpieczony i wystudzony spód ciasta wyłożyć nadzienie jabłkowe. Na jabłka wyłożyć bezę, wyrównać. Wierzch szarlotki posypać drugą częścią ciasta z lodówki rozkruszając ją palcami. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 45 minut do ładnego zarumienienia kruszonki. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Każdy rodzaj paniery firmy Mamut sprawdzi się doskonale do kruszonek, ciast, deserów, panierowania i innych własnych eksperymentów. Powiem Wam, że jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona tymi produktami i z czystym sumieniem Wam je polecam. U mnie zagoszczą, kto wie, może i na stałe... ;). Szukajcie na sklepowych półkach!

4 komentarze:

  1. Takich krokietów, to ja jeszcze nie kosztowałam :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem szarlotka wypada najlepiej z tej trójki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to bardzo apetycznie. Przyznam szczerze, że nie stosowałam wcześniej takiej panierki, ale chyba czas to zmienic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam :) Zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnych panierek :)

      Usuń