18 stycznia 2019

Czekoladowe pierogi z serem



Ostatnio na warsztatach w Przystanek11 w Zabrzu przygotowywałam z dziećmi właśnie te pierożki- czekoladowe z serem. Jak sobie dzieci poradziły? Rewelacyjnie! Sprawnie wyrobiły ciasto i starannie lepiły. Zajadały pierogi z solonym karmelem, który również same zrobiły, korzystając z tego przepisu. Ciasto pierogowe jest tutaj bardzo delikatne, a podczas wyrabiania nieco się klei, więc wymaga podsypywania odrobiną mąki. Nadzienie twarogowe powinno być słodkie, a ugotowane pierogi najlepiej podawać od razu na ciepło. Polecam wypróbować taką ciemną wersję uwielbianych przez Polaków pierogów.

Dzieci przygotowujące czekoladowe pierogi z serem :).
Zdjęcia  dzięki uprzejmości studia kulinarnego Przystanek11.


Składniki: (na około 65 sztuk)

Czekoladowe ciasto pierogowe:
450 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki naturalnego kakao (30 g)
szczypta soli
100 ml gorącego mleka
200 ml gorącej wody
30 g masła

Nadzienie serowe:
500 g twarogu półtłustego z kostki
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka soku z cytryny
1 żółtko


Przygotowanie:

Czekoladowe ciasto pierogowe: Masło stopić. Mąkę, cukier puder i kakao wymieszać w misce, przesiać. Dodać szczyptę soli oraz stopniowo wlewać gorące płyny (mleko, wodę i gorące stopione masło). Zarabiać ciasto dłonią, a gdy zacznie się kleić, zacząć wyrabiać na stolnicy podsypując ewentualnie mąką. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć jednolity brązowy kolor, być elastyczne i miękkie.  Owinąć je luźno w folię spożywczą i pozostawić na stolicy na 15-30 minut, by odpoczęło.

Nadzienie serowe: Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać obydwa rodzaje cukru, sok z cytryny oraz żółtko, dokładnie wymieszać. Gdyby nadzienie było zbyt suche, można dodać łyżkę gęstej śmietany.

Ciasto cienko rozwałkować podsypując odrobiną mąki. Szklanką wykrawać krążki. Na środku każdego krążka nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego i zlepić w pieroga. Według upodobań ozdobić brzegi.

Pierogi ugotować w gotującej się wodzie najlepiej z łyżką oleju. Podawać na ciepło ze słodkim dodatkiem, np. polewą czekoladową, owocami albo jak dzieci na moich warsztatach- z solonym karmelem. Smacznego!

Rady:

- ulepione pierogi świetnie się mrożą. Wystarczy przełożyć je jeden obok drugiego na tackę oprószoną mąką i zamrozić. Po kilku godzinach, gdy stwardnieją, wyjąć, przełożyć do woreczków na mrożonki i przechowywać w zamrażalniku.


 

4 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie! koniecznie będę musiała zrobić dzieciom

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba przyznać, że wyglądają bardzo efektownie :) Wypróbuję na dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, sam bym a to nie wpadł hehe :) koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń