28 lutego 2019

Proste ciasto z białek


Często się zdarza, że przygotowując różne potrawy czy wypieki, wykorzystujemy do nich same żółtka lub same białka jaj. Tak jest m.in. w przypadku pączków, które królują w Tłusty Czwartek. Co zrobić z nadmiarem białek? Niekoniecznie trzeba piec z nich bezy (choć to bardzo dobre rozwiązanie). Moja dzisiejsza propozycja to proste, szybkie i smaczne ciasto z kilku podstawowych składników. Nie skłamię, gdy napiszę, że to najprostsze ciasto, jakie można sobie wyobrazić! To delikatny biszkopcik, wilgotny za sprawą oleju i puszysty dzięki ubitym na sztywną pianę białkom. Bez dodatków, skromnie posypany cukrem pudrem. To ciasto dla dzieci, ciasto kryzysowe na weekend do kawy, nieokazjonalne. To świetny sposób na zalegające w lodówce białka. Polecam!


Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 23x23 cm)

5 białek z jajek rozmiaru M
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
10 g cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
300 g mąki pszennej tortowej (ok. 2 szklanki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo wsypywać cukier i cukier wanilinowy, łyżka po łyżce nieustannie miksując na wysokich obrotach. Po dodaniu całego cukru zmniejszyć obroty miksera i wlewać strumyczkiem mleko oraz olej. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz wlać rozpuszczoną w 2 łyżkach soku z cytryny sodę. Całość delikatnie wymieszać szpatułką (już nie miksować).

Tak przygotowane ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki o boku 23x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 30 minut (lub chwilę dłużej) do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce. Smacznego!

Rady:
- ciasto można wzbogacić o dowolne bakalie, owoce, polewy itp.
- szklanka w przepisach ma zawsze pojemność 250 ml.



5 komentarzy:

  1. musi być bardzo delikatne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada niczym chmurka, pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt, wygląda na niesamowicie puszyste! Białka w tym roku wykorzystaliśmy do zrobienia puszystego musu czekoladowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej lubię takie proste, puszyste ciasta. Lekkie i całą blachę da się zjeść na raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze mi zostaje dużo białek i przeważnie je wyrzucam, bo moim jedynym pomysłem na nie była beza, a ile mozna jeść tego cukru ;)

    OdpowiedzUsuń