17 lutego 2019

Pudding z tapioki z prażonymi jabłkami


Tapioka to kasza otrzymywana z rośliny o nazwie maniok. Można ją spotkać w postaci białych perełek, płatków lub mąki. Zakochałam się w niej od pierwszego spróbowania. Nie jest to produkt łatwo dostępny, jednak jeśli popytamy w sklepach ze zdrową żywnością, na pewno go tam znajdziemy. Polecam również rozejrzeć się w internecie- tam na pewno kupimy tapiokę! Z perłowych kuleczek przygotować możemy m.in. taki pyszny pudding z owocami. Dzisiejsza propozycja jest z prażonymi jabłkami z wyczuwalną nutą cynamonu. Polecam na śniadanie lub do słoiczka do pracy.


Składniki: (na 2-3 porcje)

550 ml mleka
70 g tapioki (ok. 1/3 szklanki)
1 łyżka miodu + 2 łyżeczki
2 słodkie jabłka, średniej wielkości
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

Mleko przelać do garnka, podgrzewać. Tuż przed zagotowaniem wsypać tapiokę i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż tapioka zmięknie, zeszkli się i wyraźnie zwiększy swoją objętość. Tak przygotowany pudding zestawić z palnika, a po lekkim przestudzeniu i zgęstnieniu wmieszać do niego łyżkę miodu (lub więcej).

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wraz z sokiem z cytryny, wodą i cynamonem umieścić w garnuszku. Dusić kilka minut mieszając, aż jabłka będą szkliste i delikatnie zmiękną. Po przestudzeniu dosłodzić je 2 łyżeczkami miodu.

Na spód 2-3 słoiczków wyłożyć odrobinę prażonych jabłek, na to pudding z tapioki. Udekorować resztą jabłek i listkami świeżej mięty lub melisy. Smacznego!

Rady:
- w wersji wegańskiej miód można zastąpić, np. ksylitolem, cukrem trzcinowym, lub syropem z agawy. Mleko krowie zamienić na roślinne.

7 komentarzy:

  1. Oj, tym razem przepis nie dla mnie, bo nie jem jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy tapiokę! Najczęściej łączymy ją z musem mango bądź truskawka z maliną. Koniecznie musimy spróbować połączyć ją prażonymi jabłkami :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. jabłka uwielbiam. Do kulek tapiokowych podchodzę z dystansem, ale się do nich przekonuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię pudding:) Sprawdzę, bo dawno nie jadłam z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! Zazywczaj wykorzystywaliśmy chia do takich puddingów. Teraz spróbujemy z Tapioką. A w takim słoiczku to będzie idealny deser do zabrania do pracy. Do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co prawda nie przepadam za jabłkami w deserach, no chyba że w jabłeczniku :P ale przepis wypróbuję z pewnością. Zamienię jabłka na morele lub brzoskiwnie i mysle ze rownie bedzie super!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajny, lekki deser :)

    OdpowiedzUsuń