21 lutego 2019

Rogaliki ziemniaczane z kremem czekoladowym


Przepis na ciastka rogaliki z gotowanych ziemniaków. Rogaliki ziemniaczane to fantastyczny pomysł na wykorzystanie zalegających ziemniaków pozostałych z obiadu. Są kruche i nadziane kremem czekoladowym. Jeśli macie ochotę, możecie użyć marmolady lub ugotowanego na gęsto budyniu. Z każdym nadzieniem będą pyszne! Gdy ponownie zadacie sobie pytanie: "Co zrobić z wczorajszych ziemniaków", przypomnijcie sobie o tym przepisie ;).


Składniki: (na ok. 25 rogalików)

Ciasto z ziemniakami:
280 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
200 g tłuczonych ziemniaków (np. tych pozostałych z obiadu)
80 g cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
50 g zimnego masła
3 kropelki olejku migdałowego
1 białko jajka

Dodatkowo:
ok. 300 g kremu czekoladowego typu Nutella
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (te pozostałe z ciasta ziemniaczanego)
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto z ziemniakami: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuczone ziemniaki, wsypać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać zimne masło, olejek migdałowy i ubite na sztywną pianę białko jaja (żółtko odstawić na bok). Całość zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto podzielić na 2-3 mniejsze części. Każdą cienko rozwałkować na stolnicy delikatnie oprószonej mąką, następnie przykładając talerz odrysować koło. Podzielić na 8 równych części. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę kremu czekoladowego i zwinąć w rogalika zaczynając od szerszej strony.


Uformowane rogaliki umieścić na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległości. Wysmarować je pozostałym żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut do zarumienienia. Wyjąć, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Przepis zmodyfikowany z książki "Smaki Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich".

5 komentarzy:

  1. Świetny przepis!
    Zapisuję sobie do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te rogaliki wyglądają bosko. Chętnie zjadłabym kilka.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają cudownie <3 Moja babcia robiła podobne, tylko mieszała czekoladę z orzechami. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki widok z rana i już cały dzień będzie mi lecieć ślinka! Litości! ;)

    OdpowiedzUsuń