3 lutego 2019

Tropikalne crumble orzechowe


Crumble to deser, który niejednokrotnie może nas uratować, gdy:

> mamy niezapowiedzianych gości,
> mamy gorszy dzień i tylko coś słodkiego może postawi nas do pionu,
> nie mamy pomysłu na wykorzystanie zalegających owoców.

Moja dzisiejsza wersja crumble, czyli owoców pod kruszonką, jest dosyć nietypowa. Maślana kruszonka przygotowana z dodatkiem mielonych orzechów, a pod tą chrupiącą "skorupką" znajdziemy owoce tropikalne takie jak ananas i granat (świetnie sprawdzi się również kiwi). Nie macie się nad czym zastanawiać, rach-ciach i gotowe! ;)


Składniki: (na 1-2 porcje)

1/4 świeżego ananasa
pestki z 1/3 granatu
50 g orzeszków ziemnych
40 g cukru
40 g mąki pszennej
30 g zimnego masła + odrobina do wysmarowania naczynia


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Ananasa obrać ze skórki, pozbawić twardych części i pokroić w kosteczkę. Wymieszać z pestkami wydobytymi z 1/3 granatu. 

Orzeszki ziemne zmielić na piasek, np. w młynku do kawy. Dodać do nich cukier, mąkę oraz zimne masło. Całość rozetrzeć palcami na sypką kruszonkę.

Niewielkie naczynie do zapiekania (u mnie o pojemności ok. 600 ml) wysmarować odrobiną masła. Przełożyć do niego wymieszane owoce, posypać orzechową kruszonką.

Piec w 180 st.C przez 30-35 minut do ładnego zarumienienia kruszonki. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło, np. z gałką ulubionych lodów. Smacznego!

Rady:
- orzeszki ziemne można zastąpić dowolnymi innymi, np. orzechami włoskimi.

1 komentarz: