19 marca 2019

Sernik bananowy z czekoladą na melasie


Jeśli: 
  • jesteś odważny i otwarty na nowe doznania smakowe,
  • pieczenie serników nie sprawia Ci żadnych problemów,
  • szukasz zdrowych przepisów na wypieki, a na co dzień starasz się żyć w stylu fit...
To ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Niecodzienny zdrowy sernik bananowy z melasą karobową i drobinkami gorzkiej czekolady na spodzie z płatków owsianych. Swój kolor zawdzięcza właśnie wspomnianej wyżej melasie, która jest zdrowszym zamiennikiem białego cukru. Bogata jest w cenne składniki mineralne takie jak fosfor, wapń czy też żelazo, a także w liczne witaminy. Ma postać ciemnego gęstego syropu (konsystencją podobnego do miodu) często określanego "czarnym złotem". Nie trudno się dziwić, gdyż korzystnie wpływa na nasz organizm- obniża zły cholesterol, zapobiega anemii, oczyszcza organizm z toksyn, ma działanie przeciwbólowe i antyalergiczne. Ten sernik bezwarunkowo podbił moje kubki smakowe! Początkowo miałam mieszane uczucia, jednak z każdym kolejnym kęsem lubiliśmy się coraz bardziej, aż do momentu, gdy z żalem zjadłam ostatni kawałek. Sernik najpyszniejszy jest po schłodzeniu. Wiem, że upiekę go jeszcze wiele razy. Polecam!


Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm)

Owsiany spód:
100 g oleju kokosowego
100 g melasy karobowej
200 g płatków owsianych
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki sezamu
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko

Masa serowo-bananowa:
2 dojrzałe banany
500 g twarogu chudego
100 g melasy karobowej
50 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)


Przygotowanie:

Owsiany spód: Olej kokosowy delikatnie podgrzać z melasą do rozpuszczenia. Zdjąć z palnika, wsypać płatki owsiane, płatki migdałowe, sezam, wiórki kokosowe oraz cynamon, wymieszać. Do ciepłej, ale nie gorącej masy dodać jajko i wymieszać. 1/4 masy odłożyć na bok. Resztę zmiksować blenderem na w miarę jednolitą masę. Wmieszać odłożoną część. Tak przygotowaną owsianą masę wyłożyć do wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyścielić wcześniej papierem do pieczenia (boków niczym nie wykładać). Formę z owsianym spodem schować do lodówki do stwardnienia. W tym czasie przygotować nadzienie serowo-bananowe...


Masa serowo-bananowa: Twaróg zmielić dwukrotnie. Banany obrać, zblendować na gładko. Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksować do połączenia dodając pod koniec pokrojoną w drobną kostkę gorzką czekoladę. 

Masę wylać na owsiany spód. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez około 45 minut do momentu, aż będzie ścięty z wierzchu. Po tym czasie pozostawić w zamkniętym i wyłączonym piekarniku na 10-15 minut. Następnie wyjąć, a po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego!

Rady:
- melasę karobową z powodzeniem można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich, aptekach czy też przez internet.
- polecam piec sernik w kąpieli wodnej.
- idealną konsystencję i smak uzyskuje po odpowiednim schłodzeniu.
- sernik można oblać, np. polewą czekoladową lub podać z dowolnymi owocami.

9 komentarzy:

  1. Wow wygląda super, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. już sam tytuł zawiera 4 argumenty, dla których warto skorzystać z tego przepisu :D
    sernik, banan, czekolada, melasa <3

    OdpowiedzUsuń
  3. O-MÓJ-BOŻE! Obłędnie wygląda to ciasto <3

    OdpowiedzUsuń
  4. może to głupie pytanie, ale czy melasa karobowa to zwykła melasa czy jakaś odmiana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sprzedaży dostępne są 3 melasy: trzcinowa, buraczana i właśnie karobowa. Do tego przepisu użyłam tej trzeciej ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za wyjaśnienie :)

      Usuń
  5. Dziewczyno, uwielbiam Cię za ten sernik! Jak się do niego dosiadłam to prawie pół zniknęło. Jak się zważę to pewnie to uwielbienie zmieni się w inną emocję, ale póki co się nad tym nie zastanawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy melasę można zastąpić innym produktem? czy o takiej samej wadze?

    OdpowiedzUsuń