29 czerwca 2019

Tartaletki owsiane z kremem czekoladowym z awokado i truskawkami


Owsiane spody z masłem orzechowym, aksamitny krem czekoladowy z awokado i świeże truskawki do dekoracji. Brzmi smacznie? Mam nadzieję, że tak! To tartaletki na legalu- bez białego cukru i mąki. Jestem przekonana, że nie tylko "fitnesiary" będą zadowolone. Skorzystajcie!


Składniki: (na 6 sztuk)

Owsiane spody:
150 g płatków owsianych górskich
50 g masła orzechowego
30 g miodu
30 g oleju kokosowego, stopionego i przestudzonego
50 g suszonej żurawiny + wrzątek do zalania
2-3 łyżki wody po namoczeniu żurawiny

Krem czekoladowy z awokado:
1 dojrzałe awokado
1 dojrzały banan
1 łyżka naturalnego kakao
1 łyżka masła orzechowego
1 spora łyżka miodu
50 g gorzkiej czekolady 70% (u mnie z miętą)

Dodatkowo:
odrobina oleju kokosowego do wysmarowania foremek
3 duże dorodne truskawki do dekoracji


Przygotowanie:

Owsiane spody: Żurawinę zalać wrzącą wodą, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć z wody i zmiksować blenderem do gładkości. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mąkę, następnie wymieszać z masłem orzechowym, miodem, stopionym olejem kokosowych, zblendowaną żurawiną i 2-3 łyżkami wody po jej namoczeniu do uzyskania lepkiej masy (nie może się kruszyć). 6 niskich foremek do tartaletek (u mnie o dolnej podstawie 9 cm i wysokości 2 cm) wysmarować olejem kokosowym. Owsiane ciasto podzielić na 6 równych części i wykleić nim dokładnie foremki. Schłodzić w lodówce przez 30-60 minut do stwardnienia. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 10 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia na kratce. Dopiero zimne ostrożnie wyjąć z foremek (w razie potrzeby podważyć nożem, by ułatwić wyjmowanie).


Krem czekoladowy z awokado: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Awokado i banana obrać, zmiksować do gładkości z kakao, masłem orzechowym i miodem. Następnie wlać przestudzoną, ale wciąż płynną gorzką czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką do uzyskania aksamitnego kremu czekoladowego (szybko będzie gęstniał). 

Owsiane spody napełnić czekoladowym kremem, schłodzić w lodówce 30-60 minut. Przed podaniem każdą tartaletkę udekorować dorodną połówką truskawki. Smacznego!

Rady:
- w wersji wegańskiej czekoladę zastępujemy czekoladą wegańską, a miód, np. syropem klonowym lub syropem z agawy.

14 komentarzy: